Wouter Hoeffnagel - 25 april 2016

Meeste zakelijke smartphones draaien op Android

Het aandeel zakelijke smartphones draaiend op Android en Apple iOS is de laatste jaren sterk aan het stijgen. Vanaf 2012 is er een nek-aan-nekrace ontstaan tussen deze twee platformen. Aan het begin van 2016 lijkt Android vooralsnog een neuslengte voor te liggen op Apple iOS. 39 procent van alle zakelijke smartphones draait op Android. Kort daarachter volgen smartphones die draaien op iOS (37%). Blackberry, vier jaar geleden nog marktleider, is inmiddels bijna geheel verdwenen als het gaat om zakelijke smartphones (2%).

Dit blijkt uit analyse van circa 1500 interviews die Computer Profile de afgelopen zes maanden heeft gehouden met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers over de telecomomgeving. Symbian-toestellen, die nog lang zichtbaar waren in een aantal sectoren, zijn in 2016 niet meer op de markt te vinden. Hierdoor is de markt feitelijk verdeeld tussen Apple, Microsoft en toestellen die op Google’s Android draaien.

Microsoft wint terrein
Microsoft lijkt de laatste jaren in de zakelijke markt beetje bij beetje terrein te winnen. Met name bij onderwijsinstellingen, waar relatief een beperkt aantal zakelijke smartphones in gebruik is, vormen toestellen met Windows Phone een groot gedeelte (54%) van het totale aantal zakelijke smartphones. Voor de twee koplopers, Android en iOS, geldt dat het aandeel Android-toestellen bovengemiddeld hoog is in de segmenten gezondheidszorg (61%), IT & Utilities (52%) en transport (51%). iOS kent haar hoogste aandeel bij overheidsinstanties (62%) en in het handelssegment (54%).

Android is het meest voorkomende platform, maar Apple is op de Nederlandse zakelijke markt (met 50 of meer werknemers) nog steeds de meest voorkomende smartphonefabrikant. Circa 38 procent van de aangetroffen smartphones betreft een iPhone. Samsung is in de Nederlandse zakelijke markt de nummer twee, met circa 31 procent. Alle andere fabrikanten die op Android draaien vormen minder dan 3 procent van het totaal. Nokia/Microsoft vormt ruim een vijfde van de aangetroffen toestellen.

Driedeling
De zakelijke smartphonemarkt lijkt af te stevenen op een driedeling. Blackberry is nu vrijwel geheel verdwenen en ook de andere smartphonefabrikanten laten een dalende lijn zien. Een van de uitzonderingen op deze regel is Huawei. Deze fabrikant verscheen voor het eerst in 2015 op de markt met een aandeel nog onder de 1 procent. Dit heeft Huawei inmiddels uitgebouwd naar circa 1,5 procent.

Voor de verschillende marktsegmenten komen er verschillende aandelen in de installed base terug voor de smartphonefabrikanten. In het publiek domein houden de drie grotere partijen elkaar redelijk in evenwicht. Bij locaties van multinationals is Samsung met een aandeel van 45 procent de meest voorkomende fabrikant. Apple kent haar hoogste aandeel bij locaties van bedrijven met 50 tot 250 medewerkers.

Mobile Device Management
Sinds enige tijd staat ook Mobile Device Management (MDM) op de lijst van vragen die wordt voorgelegd aan de geïnterviewde locaties. Begin 2016 treft Computer Profile bij circa 17 procent van de locaties met 50 of meer medewerkers een oplossing aan op het gebied van MDM. Dit is een stijging met drie procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. Met name multinationals geven aan gebruik te maken van dergelijke systemen. Bijna een derde van deze locaties gebruikt MDM-software, in vergelijking met slechts 1 op de 10 locaties van bedrijven met 50 tot 250 medewerkers.

MDM-software van MobileIron komt met net iets minder dan een kwart het meest voor in de Nederlandse zakelijke markt. VMware AirWatch is, met een aandeel van circa 17 procent, de tweede meest voorkomende oplossing. Daarna volgt een drietal vendoren die elk iets meer dan 10 procent van het totaal vormt, te weten Blackberry, Apple en Citrix.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024