Wouter Hoeffnagel - 22 april 2016

FBI heeft diep in buidel getast om iPhone van terrorist te kraken

De FBI heeft flink in de buidel moeten tasten voor het kraken van de iPhone van een terrorist die in het Californische San Bernardino een aanslag pleegde. De Amerikaanse opsporingsinstantie heeft naar verluid meer dan 1,26 miljoen dollar betaald.

Dit blijkt uit uitspraken van FBI directeur James Comey tijdens een conferentie in Londen, waar de Wall Street Journal over bericht. De iPhone 5C van de terrorist was voorzien van een inlogcode. Dankzij een beveiligingsmechanisme van Apple’s mobiele besturingssysteem iOS zou het apparaat automatisch worden gewist indien te vaak een verkeerde code wordt ingevoerd. De FBI probeerde eerder Apple te dwingen mee te helpen de beveiliging van de iPhone. Apple weigerde en stelt hiermee de veiligheid van andere iPhones in gevaar te brengen.

1,26 miljoen dollar
De FBI liet eind maart onverwachts weten een derde partij te hebben gevonden die het apparaat kan kraken. Comey liet tijdens de conferentie weten dat hiervoor meer betaald is dan hij nog zal verdienen bij de FBI. Comey kan nog zeven jaar bij de FBI in dienst blijven en verdient op jaarbasis zo’n 180.000 dollar. In totaal kan Comey dus nog 1,26 miljoen dollar verdienen bij de FBI.

De directeur geeft toe dat het kraken van de iPhone niet goedkoop is geweest, maar benadrukt dat dit het waard is geweest. Dit is opvallend, aangezien een anonieme bron vorige week nog naar buiten bracht dat er op de gekraakte iPhone vooralsnog geen bruikbare informatie is aangetroffen.