Wouter Hoeffnagel - 22 april 2016

Nederlandse bedrijven liggen onder vuur van cyberspionnen

Het Nederlandse bedrijfsleven is in 2015 regelmatig doelwit geweest van cyberspionnen, waarbij vooral technologie- en chemiebedrijven geliefde doelwitten waren. Ook de Nederlandse overheid lag regelmatig onder vuur. Het aantal cyberspionage-aanvallen op overheidsinstellingen was zelfs nog nooit zo groot.

Dit meldt de AIVD in haar jaarverslag over het jaar 2015. Buitenlandse overheden zouden steeds meer geïnteresseerd zijn in de politieke besluitvorming in Nederland. Daarnaast zouden zij op zoek zijn naar specialistische kennis en innovatieve ontwikkelingen die van belang zijn voor een sterke en stabiele economie. China en Rusland vormen volgens de geheime dienst het grootste digitale gevaar voor Nederland.

Complexer en professioneler
De aanvallen die cyberspionnen opzetten om informatie in handen te krijgen worden steeds complexer en professioneler. Vooral spear phishing-aanvallen en watering holes zijn populaire aanvalsvormen. Bij een phishing aanval proberen cybercriminelen gebruikers te verleiden gegevens af te staan, bijvoorbeeld door hen te verzoeken in te loggen op een nagemaakte website van een dienst. Spear phishing is een variant hierop, waarbij de aanval specifiek wordt toegespitst op een gebruiker of groep gebruikers. De aanval sluit hierdoor goed aan op de dagelijkse activiteiten van deze gebruiker, die hierdoor minder snel een cyberaanval vermoedt en eerder geneigd is gehoor te geven aan de malafide oproep.

Een watering hole is een cyberaanval waarbij een website die veel door een bepaalde doelgroep wordt aangevallen en voorzien van malware, met als doel de doelgroep met deze malware te besmetten. Zo kan een aanvaller die overheidsfunctionarissen wil aanvallen bijvoorbeeld een informatiewebsite voor de overheid omtoveren tot watering hole.

Nederlandse ICT-infrastructuur 
De AIVD merkt ook op dat de Nederlandse ICT-infrastructuur op grote schaal wordt misbruikt voor cyberspionage op andere landen. Vooral de sterke digitale infrastructuur die in Nederland aanwezig is zou hiervoor de aanleiding zijn, aangezien deze ons land interessant maakt voor kwaadwillenden. De AIVD uit zijn zorgen over deze ontwikkeling en stelt dat dit de politiek en economische belangen van Nederland kan schaden.

Meer informatie is te vinden in het jaarverslag over het jaar 2015.