Redactie - 22 april 2016

Rol van CIO’s in bestuurskamer is centraler geworden

CIO’s omarmen digitale transformatie om hun organisatieprocessen en -systemen opnieuw uit te vinden. Door het belang van digitaal blijft de impact van de CIO op bestuursniveau stijgen. Wereldwijd stelt 72% van de senior IT-beslissers dat de rol van de CIO in de bestuurskamer centraler is geworden. In Nederland deelt 37% deze mening.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘The BT CIO report 2016 - the digital CIO’ van BT, waaronder 1.030 senior IT-beslissers uit elf landen zijn ondervraagd. 43% van de Nederlandse IT-beslissers geeft aan dat van de CIO een sterk innovatieve houding wordt verwacht. Dit kan voor CIO’s echter een uitdaging zijn. Zo geeft bijna twee derde (61%) van de IT-beslissers aan dat de CIO meer tijd kwijt is aan het onderhouden van huidige IT-systemen dan het zoeken naar nieuwe oplossingen. In Nederland ligt dit percentage op 53%. Dit is overigens flink lager dan in 2014, toen het percentage nog op 77% uitkwam.

Cloud, mobility en collaboration, en data
Cloud, mobility en collaboration, en data worden door CIO’s als de drie meest ontwrichtende technologie-gedreven trends gezien. Inmiddels zou wereldwijd een vijfde van alle organisaties volledig cloud-georiënteerd zijn, terwijl 46% meer dan de helft van hun applicaties en infrastructuur in de cloud heeft ondergebracht.

76% van de organisaties wereldwijd geeft aan een multi-speed' benadering van technologie-gedreven initiatieven te hebben geadopteerd of dit van plan te zijn. Met deze benadering willen bedrijven vooral meer creativiteit en flexibiliteit creëren, en tot een meer dynamisch operationeel model komen. 65% van de CIO’s geeft ook aan te maken te hebben met de snelle veranderingen in KPI’s waarop ze worden afgerekend, waarbij de trend is digitale transformatie in het middelpunt van activiteiten te plaatsen.

Begeleidende rol voor IT
Binnen bijna driekwart van de organisaties (72%) schaffen meerdere teams IT-producten en -diensten aan, zonder hierbij te overleggen met de IT-afdeling. Dit suggereert dat de IT-afdeling vertrouwder is geraakt met een algemene en begeleidende rol, waarbij het extra aandacht besteedt aan databeveiliging, infrastructuur en het voorkomen van dubbel werk.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024