Hoe groot is de dominantie van Google in Europa?
21-04-2016 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Hoe groot is de dominantie van Google in Europa?

De Europa Commissie (EC) beschuldigt Google van machtsmisbruik. Het mobiele platform Android van Google zorgt er volgens de EC voor dat concurrentie op andere vlakken niet meer mogelijk is. Maar hoe dominant is Google eigenlijk in Europa?

Uit cijfers van Statista blijkt dat het Amerikaanse IT-bedrijf zowel op het gebied van zoekmachines en smartphones in verschillende Europese landen een zeer groot marktaandeel heeft. Zo heeft de zoekmachine van Google in Spanje, Ierland en Frankrijk een marktaandeel van respectievelijk 95%, 95% en 94%.

Smartphones
Ook op het gebied van smartphones is Google de absolute marktleider met zijn Android smartphones in verschillende Europese landen. Zo heeft het bedrijf 90% van de Spaanse smartphonemarkt in handen, terwijl het bedrijf in Ierland en Duitsland een marktaandeel van respectievelijk 78% en 77% in handen heeft.

Als we kijken naar webbrowsers is Google opnieuw een grote speler, al zijn de marktaandelen die het bedrijf hier in handen heeft wel kleiner. Zo heeft het bedrijf 60% van de Spaanse zoekmarkt in handen, 54% van de Ierse markt en 46% van de Franse markt.

Terug naar nieuws overzicht