Redactie - 15 april 2016

De Wondere Wereld van IT: On the Move

Nog niet zo lang geleden stond de afkorting CIO niet alleen voor Chief Information Officer, maar ook voor de minder flatteuze afkorting van ‘Career Is Over’. Inmiddels is de wereld van IT, maar ook de wereld buiten IT echter heel snel aan het veranderen.

De laatste jaren vindt er een interessante kentering plaats. Het zijn juist ‘nerds van IT’ die een hele industrie op zijn kop kunnen zetten met een paar slimme apps. Digitalisering is de nieuwe heilige graal en innovatie is een term die in geen enkel business plan of strategie mag ontbreken. Plotseling is IT weer belangrijk. In veel bedrijven nog steeds vooral een kostenpost, maar langzaam aan begint het woord toegevoegde waarde steeds meer te vallen in een IT context.

Deze kentering heeft ook zeker invloed op de positie van de CIO in menig bedrijf. En dat kan zowel goed nieuws als slechts nieuws zijn. Laat ik met het laatste beginnen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun innovatie en digitalisering niet over te laten aan hun CIO. In veel gevallen gaat deze verantwoordelijkheid naar de business of naar een nieuwe Chief Digital Officer. Deze staat dan vaak naast de CIO in de organisatie of erger nog, er boven. Het gevolg is dat de CIO in een ‘supporting’ rol komt, waar alles vooral om kosten, SLA’s en dissatisfiers draait. In de positieve gevallen komt de CIO wel in de positie om waarde toe te voegen door gebruik te maken van informatie technologie. En dan zie je die CIO ook veel meer naar de business opschuiven.

De keuze van beide modellen lijkt vooral ingegeven door de capaciteiten en huidige performance van de CIO. De allereerste vraag is of de CIO in zijn huidige taak een goede job doet. Dat is een basisvoorwaarde. Vervolgens is de vraag of de CIO deze business gerichte rol wel aankan. Hij zal vanuit een business perspectief moeten denken en handelen en voorkomen dat hij een technische aanpak volgt. En misschien wel het allerbelangrijkste: de CIO moet inspireren en helder communiceren. En dat geldt zeker niet zonder meer voor elke CIO. En als laatste is er de gun-factor. Wordt de CIO deze nieuwe rol ook gegund door zijn mede executives? Zeer ongrijpbaar, maar een zeer prominente factor.

In dit veranderende speelveld liggen dus veel mogelijkheden voor de CIO. Het leveren van echte business waarde, het brengen van innovatie en onderdeel zijn van de business. Weg met die onzin van business alignment. Weg uit de hoek van verdediging over kosten en SLA’s. CIO wordt synoniem van Career is on the Move. Ik zou zeggen, pak die kans!

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024