Wouter Hoeffnagel - 14 april 2016

Vertrouwen in de cloud groeit

Driekwart (77%) van de organisaties heeft meer vertrouwen in cloud computing dan een jaar geleden. Slechts 13% vertrouwt er echter op dat gevoelige data goed wordt beveiligd door aanbieders van publieke clouddiensten. De uitkomsten wijzen erop dat er meer vertrouwen en betere beveiliging nodig is om een verdere adoptie van de cloud te stimuleren.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Intel Security, dat door Vanson Bourne is uitgevoerd onder 1.200 IT-beslissers uit Australië (100), Brazilië (100), Canada (100), Duitsland (100), Frankrijk (100), Spanje (150), het Verenigd Koninkrijk (150) en de VS (350). Op basis van de resultaten concludeert Intel Security dat er behoefte is aan leveranciers die bedrijven, overheidsorganisaties en consumenten goed adviseren over de implicaties van de adoptie van de cloud.

Nieuw tijdperk
“Dit is een nieuw tijdperk voor cloud providers”, zegt Raj Samani, CTO Intel Security EMEA. “We hebben een omslagpunt bereikt voor wat betreft investeringen en adoptie, die snel toenemen nu het vertrouwen in cloud computing en cloud providers toeneemt. We staan nu aan de vooravond van de volgende fase van grootschalige adoptie van cloud computing, waarbij het gaat om bedrijfskritische applicaties en diensten. Daarbij wordt het vertrouwen in de cloud echt een vraag die beantwoord moet worden om de voordelen van de cloud daadwerkelijk te kunnen realiseren.”

De cloud heeft een duidelijke impact op bedrijven en het dagelijkse leven van veel mensen. Via digitale apparaten doen we steeds meer zaken die gebruikmaken van de cloud. Dit toenemende gebruik van de cloud wordt onderstreept door het onderzoek, waaruit blijkt dat de komende 16 maanden 80 procent van de IT-budgetten van de respondenten zal worden uitgegeven aan de cloud.

Resultaten
Belangrijke uitkomsten uit het rapport zijn:

  • Trends in cloud investeringen: de meeste organisaties plannen investeringen in Infrastructure-as-a-Service (IaaS; 81%), op de voet gevolgd door Security-as-a-Service (79%), Platform-as-a-Service (PaaS; 69%) en tot slot Software-as-a-Service (SaaS; 60%).
  • Beveiliging en compliance: een meerderheid van de respondenten (72%) noemt compliance als hun belangrijkste zorg rond de cloud. Slechts 13% weet of hun organisatie al dan niet gevoelige data opslaat in de cloud.
  • Beveiligingsrisico’s en de cloud: perceptie en realiteit: ruim 1 op de 5 respondenten noemt de kans op een beveiligingsincident als de grootste zorg rond SaaS. Evenzo is de kans op data-inbraken de grootste zorg bij IaaS en private clouds. Dit is echter in tegenspraak met het feit dat minder dan een kwart (23%) van de ondervraagde organisaties weet van data-inbraken bij hun cloud service providers.
  • De ‘blinde vlek’ bij de C-suite: bekende data-inbraken met grote financiële consequenties of gevolgen voor de reputatie hebben databeveiliging tot een zorgenpunt gemaakt voor C-level executives. Toch zijn veel respondenten van mening dat er nog altijd behoefte is aan meer voorlichting en bewustwording over de risico’s rond het bewaren van gevoelige data in de cloud. Slechts een derde (34%) denkt dat het senior management binnen hun organisatie de beveiligingsimplicaties van de cloud volledig begrijpt.
  • Shadow IT, risico én kans: ondanks de inspanningen van IT-afdelingen om het gebruik van ‘Shadow IT’ terug te dringen, verwacht 52% van de bedrijfsdivisies nog altijd dat de IT-afdeling zorgdraagt voor het beveiligen van de niet geautoriseerde clouddiensten die door een afdeling worden gebruikt. Dit gebrek aan inzicht in het gebruik van de cloud via Shadow IT is dan ook een bron van zorg voor die IT-afdelingen. Een meerderheid (58%) van de respondenten die zijn ondervraagd voor het onderzoek Orchestrating Security in the Cloud, dat is uitgevoerd door SANS Institute, geeft aan dat Shadow IT een negatieve impact heeft op hun vermogen om clouddiensten goed te beveiligen.
  • Investeringen in beveiliging: de prioriteiten rond investeringen in de beveiliging van de cloud variëren, afhankelijk van het type cloud. De belangrijkste beveiligingstechnologieën waarin door respondenten wordt geïnvesteerd, waren: e-mail beveiliging (43%), web beveiliging (41%), anti-malware (38%), firewall (37%), encryptie en beheer van encryptiesleutels (34%) en Data Loss Prevention (DLP; 31%).

De cloud is de toekomst
“De cloud is de toekomst voor bedrijven, overheidsorganisaties en consumenten”, zegt Jim Reavis, CEO van de Cloud Security Alliance. “Securityleveranciers en cloud providers moeten klanten wapenen met kennis en tools. En ze moeten sterkte vertrouwensrelaties cultiveren, om ervoor te zorgen dat de adoptie van de cloud computing-platforms doorzet. Alleen dan kunnen we volledig profiteren van de voordelen die de cloud biedt.”