Citrix heeft aangescherpte focus op kerncompetenties

13-04-2016 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Citrix heeft aangescherpte focus op kerncompetenties

Citrix focust in 2016 weer helemaal op zijn kerncompetenties. 'Secure delivery of applications and data' is de 'tech-liner' van de Amerikaanse softwareproducent. “We richten ons op de virtualisatie van desktopapplicaties en het veilig ontsluiten van applicaties en data naar elk device, ongeacht waar de gebruiker zich bevindt”, vertelt country manager Benelux Peter van Leest.

Met meer focus is het productaanbod van Citrix volgens Van Leest overzichtelijker geworden. “We leggen een duidelijk accent op Workspace Cloud, of eigenlijk op workspace transformation in meer brede zin. Dat omvat mobiliteit en de klassieke verschijningsvormen van de werkplekken, waarbij natuurlijk ook networking heel belangrijk is. Vertaal je dat naar de productfamilies van Citrix, dan verwachten we veel van NetScaler, onze netwerk gateway die ook wel Application Delivery Controller (ADC) wordt genoemd. Verder is XenApp belangrijk, de oplossing voor het on-demand aanbieden van virtuele applicaties, en XenDesktop, dat volledige Windows VDI en virtuele apps aanbiedt. Voeg daar XenMobile aan toe, onze beheeroplossing voor mobiele apparaten en apps, en ShareFile om op een veilige manier locatie-onafhankelijk data te delen, en je hebt de kern van alle Citrix-producten goed te pakken.”

Workspace Cloud

De technologie van Citrix wordt door partners traditioneel toegepast zowel in eigen datacenters als in een eigen of public cloud. Van Leest: “We zien al langer partijen die onze technologie in een cloud gebruiken, ongeacht of ze die cloud zelf beheren of dat hun cloud wordt gehosted of ge-outsourced door hosters of system integrators. Met Workspace Cloud doen we in feite hetzelfde, maar dan op een manier die veel beter past bij het cloudtijdperk. De klant kiest met Workspace Cloud zelf waar hij z'n workloads onderbrengt: on premise of in een cloud naar keuze. We brengen een virtualisatielaag aan, die zich uitstrekt over het hele scala van eigen datacenter, on premise, private cloud en public cloud. De klant draait vervolgens zelf aan de knoppen om te bepalen waar hij welke workloads laat landen.”

Volgens Van Leest brengt Citrix vraag en aanbod van cloudcapaciteit zo beter met elkaar in contact. “Het is niet onze cloud; het is 'any cloud'. Wij zijn zelf geen cloudhostingpartij. Wij bieden de vrijheid zelf te kiezen: wil je Microsoft Azure, Amazon AWS of een andere cloud, bijvoorbeeld bij lokale partners hier in Nederland die zelf clouddiensten aanbieden.”

Marktleider

Op de vraag waarom een partner zou moeten kiezen voor Citrix als het gaat om werkplekken in de cloud, is Van Leest stellig. “Wij zijn niet voor niks marktleider. We hebben aangetoond dat we de beste en de meest geavanceerde technologie hebben. Onze concurrenten proberen dat te kopiëren, maar door te blijven innoveren houden wij onze voorsprong in de markt goed vast. Veel klanten omarmen onze technologie of stappen van een andere oplossing over naar die van ons. Dat toont aan dat de oplossingen van Citrix nog altijd heel overtuigend zijn.”

De genoemde oplossingen bieden volgens Van Leest vooral voordelen op het vlak van flexibiliteit en 'agility': het vermogen om je aan te passen aan wijzigende businessomstandigheden. “Mensen bepalen steeds vaker zelf waar ze met welk device willen werken. Een CIO moet snel kunnen op- en afschalen en beschikken over 'instant deployment'. Een mooi voorbeeld is het COA, dat in Nederland asielzoekers opvangt. Het COA schakelt de capaciteit van zijn Citrix-omgeving de laatste tijd enorm op, om over een jaar misschien weer af te schalen.”

Citrix Partner Acceleration

Citrix is überhaupt sterk in de overheidssector, en eigenlijk overal waar de automatiseringsgraad hoog is. “Citrix wil het marktaandeel uitbreiden in de gezondheidszorg, de financiële sector en het onderwijs”, vertelt Van Leest. “Partners zijn daarbij natuurlijk cruciaal, want Citrix verkoopt uitsluitend indirect. Op het onlangs gehouden Citrix Partner Acceleration (CPA) event hebben we partners verteld dat we intensiever met ze willen samenwerken, vooral in het MKB waar we veel kansen zien. Workspace Cloud is zeker ook voor de mid-market een heel interessante oplossing, omdat ook daar eindklanten de voordelen van het internet steeds beter inschatten.”

Om samen met partners succesvoller te zijn in de mid-market, scherpte Citrix onlangs het partnerprogramma aan. Van Leest: “We willen partners beter belonen en voordelen geven. Bijvoorbeeld: de Advisor Reward die wij uitkeren aan partners die sterk adviserend zijn bij eindklanten, werd voorheen alleen toegekend op accounts waar Citrix niet zelf met accountmanagers actief is. Dat hebben we veranderd. Daarnaast ondersteunen we partners in de verticals door zaken als toolkits, materialen, referenties en whitepapers aan te bieden.”

Samen met Microsoft

Grote kansen voor partners ziet Van Leest ook als gevolg van Citrix' steeds nauwere samenwerking met Microsoft. “Citrix-oplossingen kun je goed koppelen aan Microsoft-producten als Windows 10, Windows Server 2016, Skype for Business en Office 365. De virtualisatietechnologie van Citrix kan bijvoorbeeld de adoptie van Windows 10 in corporate omgevingen flink versnellen. Heel belangrijk is ook dat Citrix en Microsoft samen een oplossing hebben ontwikkeld om Skype for Business te hosten in een VDI-omgeving. Volgens Microsoft is Citrix zelfs de enige vendor die dat kan. Onze technologie biedt op dit soort specifieke gebieden veel toegevoegde waarde. Steeds meer cloudproviders willen Skype for Business oppakken en laten zich door Microsoft certificeren. Het is voor partners erg interessant om dat te combineren met Citrix.”

Service Providers

Tot slot ziet Van Leest de nodige groeikansen met service providers. Citrix heeft daarvoor het speciale Citrix Service Providers programma (CSP). “Onze technologie is erg interessant voor hostingtoepassingen in het algemeen, en voor service providers in het bijzonder. Met het CSP-programma laten we hosters per maand afrekenen op het daadwerkelijke gebruik van onze technologie. In Nederland zijn de laatste jaren relatief veel partners omgeschakeld naar het zelf aanbieden van hosted oplossingen, werkplekken of applicaties uit een eigen cloud of datacenter, dus als een hosted oplossing. We hebben gemerkt dat juist zij behoefte hebben aan toegang tot en ondersteuning voor een portfolio van technologieën op abonnementsbasis, zoals Desktops-as-a-Service (DaaS), applicatiehosting en mobiliteitsoplossingen.”

Door: Witold Kepinski 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

workspace