Wouter Hoeffnagel - 13 april 2016

Transportvoorziening bepalend voor keuze woon- en werkplek

Goede transportvoorzieningen hebben een grote impact op het economisch succes van een stad. Dat is althans de mening van reizigers in Amsterdam (46%) en Rotterdam (35%). Bovendien denkt 43% van de Amsterdammers dat transportvoorzieningen in 2025 bepalend zijn voor de beslissing waar zij willen werken en wonen. In Rotterdam is dit 28%.

Dit blijkt uit onderzoek van Xerox over de vervoersector in Europa, uitgevoerd onder 1.200 reizigers in twaalf steden in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en België. De resultaten hiervan zijn verwerkt in het onderzoeksrapport: ‘Houd de stad in beweging’.

Toekomstbeeld
Het toekomstbeeld dat reizigers uit beide steden hebben van transport in 2025, is uiteenlopend. Vooral Amsterdamse reizigers denken toekomstgericht. Zo voorspelt 58% dat zij in 2025 nooit meer met cash betalen voor vervoer, ten opzichte van 41% in Rotterdam. Ook verwacht 20% van de reizigers uit Amsterdam gebruik te maken van een zelfsturende auto. Dit is twee keer zoveel als in Rotterdam (10%). De verwachting voor het rijden in een elektrische auto blijkt tevens hoger te liggen in Amsterdam (33%). In Rotterdam is dit 21%.

Louis Frank, Vice President Business Development BPO bij Xerox: “Bovenstaande inzichten zijn enorm waardevol voor wereldsteden als Rotterdam en Amsterdam. Een goede infrastructuur kan de motor zijn voor het economisch succes van een stad. Het gebruik en de vereisten van transport veranderen door technologische innovaties. Nu is het moment om te investeren in een slimmer en eenvoudiger transportsysteem, dat klaar is voor de toekomst. Alleen dan kunnen de wensen en behoeftes van reizigers gefaciliteerd worden en kan een stad economische vooruitgang boeken.”

Onderzoeksrapport
In het rapport 'Houd de stad in beweging: de European Urban Transport Survey' staan alle bevindingen rondom reisvoorkeuren, reisgedrag en parkeergewoontes in heel Europa. Het rapport is hier beschikbaar. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024