Witold Kepinski - 15 april 2016

VMware ondersteunt developers met container-technologie

Met Cloud Native Apps (CNA) kunnen IT-organisaties sneller en op grote schaal nieuwe applicaties uitrollen om de concurrentie voor te blijven. “De toekomst van applicaties in de cloud zit in containers. Om cloud-native applicaties op grote schaal te kunnen uitrollen en draaien, hebben DevOps- en Software-as-a-Service (Saas)-organisaties een platform nodig dat is geoptimaliseerd voor containers. VMware biedt hiervoor vSphere Integrated Containers en het VMware Photon-platform, een virtuele machine van 25 MB.” Dit zegt Kit Colbert, VP en CTO van de cloud-native applicatiedivisie van VMware.

Onlangs verzamelden ruim duizend Nederlandse VMware-gebruikers zich in Den Bosch voor de jaarlijkse NLVMUG UserCon 2016. Hierbij volgden ze een keynote van Kit Colbert, die verantwoordelijk is voor strategie en productontwikkeling van het 'Next Generation' applicatieplatform van VMware. “Cloud-Native Applicaties (CNA) zijn de 'next-generation'-applicaties die worden ontwikkeld op een infrastructuur die dynamisch en elastisch moet zijn. Deze nieuwe CNA-infrastructuurtechnologie is gebaseerd op open standaarden en biedt security, prestaties en gebruiksgemak, van ontwikkeling tot en met productie-omgeving”, aldus Colbert. “Om klanten verder te laten groeien, levert VMware nieuwe infrastructuurtechnologie zoals VMware vSphere Integrated Containers en het VMware Photon-platform. Hiermee wordt IT in staat gesteld productieklare containers te leveren, zowel on-premise als in de VMware vCloud Air public cloud.”

De uitbreiding van VMware’s cloud-native technologieportfolio met vSphere Integrated Containers en het VMware Photon-platform verbetert volgens Colbert de ontwikkelervaring van developers bij het bouwen van applicaties met behulp van containertechnologie, terwijl het rekening houdt met de IT-eisen van organisaties. “VMware’s cloud-native technologieportfolio is speciaal ontworpen om aan bepaalde eisen te voldoen. Onder andere op het gebied van beveiliging, service-level agreements (sla), data persistance, netwerkdiensten en beheer.”

Combinatie

VMware vSphere Integrated Containers stellen developers volgens Colbert in staat elke applicatie, inclusief container-gebaseerde applicaties, te ondersteunen op een gemeenschappelijke infrastructuur. Ook is het gemakkelijk te integreren met andere container-oplossingen, zoals CoreOS Tectonic, Docker, Kubernetes, Mesos Data Center Operating System en Cloud Foundry, aldus Kit Colbert. “VMware vSphere Integrated Containers is een complementaire reeks cloud-native technologieën, waaronder Project Bonneville, Project Photon OS en de VMware Instant Clone-technologie (een feature in VMware vSphere 6), die zorgen voor de beste prestaties van VMware vSphere in combinatie met containers”, aldus Colbert.

VMware biedt al een infrastructuurplatform dat bestaat uit compute, networking, storage en beheer voor infrastructuur. Colbert vervolgt: “Met VMware vSphere Integrated Containers en het VMware Photon PaaS-platform bieden we oplossingen die specifieke applicatiemodellen ondersteunen, met functies als applicatie-login, monitoren, scheduling, request routing etc. Deze zijn allemaal samengevoegd in één container op de infrastructuurlaag. We doen diepe integratie tussen Pivotal Cloud met VMware vSphere en Photon. We concurreren dus niet met leveranciers van container-technologie zoals Docker, maar integreren die met VMware-technologie zodat developers succesvolle apps kunnen ontwikkelen.”

Photon-platform

Colbert zegt dat developers steeds meer apps ontwikkelen op basis van container-technologie. “Docker-tools worden steeds populairder, maar de virtuele machine (VM-) infrastructuur is daar nog niet op afgesteld. Zo draaien verschillende containers op enkele virtuele machines. Die containers werken niet onafhankelijk van elkaar. Indien de beveiliging van één container faalt, dan zijn plotsklaps alle containers in de virtuele machine bedreigd. Bovendien moeten de containers bovenop een OS draaien. Het Photon-platform, dat gebouwd is rond de ESXi-hypervisor van vSphere, adresseert dit probleem. Het VMware Photon-platform bevat de functionaliteit om cloud-native applicaties op grote schaal te kunnen draaien met goede security, virtualisatie, multi-tenancy, etc. Photon werkt goed met andere VMware-oplossingen zoals vSphere, VSAN storage en de NSX-netwerkinfrastructuur.”

Het Photon-platform is ontworpen voor DevOps- en applicatie-teams die grote pools van commodity computing capacity, waarin enkel cloud-native applicaties draaien, willen uitbouwen, aldus Colbert. “DevOps-teams kunnen kiezen uit verschillende open container orchestration frameworks die kunnen draaien op het platform, waaronder Docker Swarm, Kubernetes, Mesos en Cloud Foundry. De technologie, waarvan delen open-source zullen zijn, ondersteunt ook dynamische continue integratie-omgevingen, platform as a service (PaaS)- of SaaS-implementaties en aanzienlijke data-analytics clusters met Hadoop of Spark. Het Photon-platform draait op een server waar het een virtuele machine aanmaakt van amper 25 MB groot. Het Photon-platform werkt op Photon OS, een lichte Linux-distributie. Het OS heeft één doel: containers laten werken. Eén Photon-VM biedt plaats aan één container. Het resultaat is eenvoudiger management, omdat de beheerder alle prestaties per container kan monitoren met een sterkere security. De VMware Photon-infrastructuur is daarom buitengewoon efficiënt voor het draaien van container-toepassingen.”

Puzzel

Colbert vervolgt: “Docker heeft de acceptatie van containers versnelt, waarbij VMware-technologie krachtige ondersteuning biedt. Docker helpt developers meer uit containers te halen. Zo biedt Docker orchestratie voor containers die developers helpt met workflow-optimalisatie. Containers zijn echter onderdeel van een grote puzzel, die bestaat uit meerdere IT-componenten. Containers doen bijvoorbeeld niet aan scheduling, login & health monitoring. Deze additionele functies kunnen door een PaaS worden ondersteund, zoals netwerkmanagement, health management, storage management en service discovery. VMware Cloud Native Apps en het Photon-platform bieden de beste ondersteuning voor containers. Ik moedig VMware-gebruikers en -partners aan deze nieuwe technologieën te omhelzen. Zo hou je passie voor nieuwe technologie en blijf je in beweging.”

Door: Witold Kepinski