Wouter Hoeffnagel - 08 april 2016

DINL: ‘Denk mee over initiatieven voor de volgende generatie internet

Het directoraat Net Futures van de Europese Commissie (EC) is zich aan het beramen op de toekomst van het internet. Het directoraat is ingesteld om het initiatief te nemen bij onderzoek, innovaties en beleidsinitiatieven voor de volgende generatie internet architecturen, software en digitale diensten. Voor de komende jaren is een budget van € 750 miljoen beschikbaar om dit soort initiatieven vorm te geven. Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) roept u op mee te denken over de initiatieven die Net Futures opzet door een survey in te vullen.

Op dit moment heeft het directoraat nauwelijks aandacht voor surveillance, de schadelijke activiteiten van overheden op het internet die aan het licht kwamen met de onthullingen van Edward Snowden en het toonaangevende Internet Engineering Task Force, dat zich tot doel heeft gesteld om de manier waarop het internet ontworpen, beheerd en gebruikt wordt naar een hoger niveau te brengen.

Deadline op 10 april
En dit is hard nodig. Zo is de huidige generatie internet niet ontworpen om cybercrime te kunnen weerstaan en biedt niet de mogelijkheden voor effectieve preventie of bestrijding ervan. Dat vormt een grote bedreiging, omdat het internet een steeds belangrijker rol speelt voor zowel het bedrijfsleven als burgers en consumenten. Het internet moet dus veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig worden gemaakt, temeer omdat de samenleving en economie er steeds afhankelijker van worden. In een blogpost van Michiel Leenaars van DINL deelnemer NLNet kunt u hier meer over lezen.

Stichting DINL vraagt u daarom uw input te geven op een survey die open gesteld is door het directoraat Net Futures van de EC. De stichting stelt met uw bijdrage aan de survey een groot verschil te kunnen maken bij de besteding van de € 750 miljoen die het directoraat de komende jaren te besteden heeft. Op de survey worden namelijk slechts enkele tientallen reacties verwacht.

Veilig, open en vrij internet
De prioriteit van het directoraat Net Futures zou moeten liggen bij een veilig, open en vrij internet. Stichting DINL stelt dat uiteindelijk iedere Nederlandse én Europese burger hiervan profiteert. De stichting zet zich hier daarom vol overtuiging voor in, en wil de kans om input te leveren op dit uitermate belangrijke thema daarom niet voorbij laten gaan. De deadline is al op 10 april en uw input is volgens Stichting DINL broodnodig.