Wouter Hoeffnagel - 08 april 2016

Aantal vaste telefonielijnen in 2015 gegroeid

Het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland is in 2015 met 1,2 procent gegroeid, naar 6,3 miljoen aan het einde van het jaar. Het aantal digitale telefonielijnen groeide vorig jaar met 4,6 procent, voldoende om een daling van het aantal traditionele telefonielijnen via PSTN/ISDN te compenseren.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper. Terwijl het aantal lijnen blijft groeien, daalt de omzet uit vaste telefonie vanwege dalende prijzen en minder gebruik van de vaste telefonielijn. De omzet uit vaste telefonie daalde in 2015 met 3 procent naar 1,22 miljard euro, waarvan 300 miljoen euro werd omgezet in het vierde kwartaal. Telecompaper verwacht dat deze trends doorzetten in de komende jaren, met een gemiddelde groei per jaar voor de periode 2016 tot en met 2020 van 0,5 procent wat betreft het aantal lijnen en een krimp van 2,1 procent wat betreft de omzet.

VoIP via glasvezel en DSL
“Het groeiend aantal consumenten dat VoIP via glasvezel en DSL kiest, compenseert de daling van traditionele telefonie en een verwachte langzamere daling van VoIP via kabel”, aldus Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en schrijver van het rapport. “KPN heeft nog steeds veel ruimte om vaste lijnen te verkopen aan haar klanten voor DSL-breedband. Ongeveer 30 procent daarvan heeft nog geen VoIP. Omdat het prijsniveau van KPN voor VoIP via DSL/glasvezel op nul euro ligt, vergeleken met 12-21 euro voor traditionele telefonie, zal de omzet blijven dalen.”

Het aantal digitale telefonielijnen groeide naar 5,5 miljoen op 31 december 2015, vooral door 4,2 procent groei bij DSL VoIP en 29,4 procent groei voor VoIP via glasvezel. Er zijn nu bijna 2,1 miljoen aansluitingen voor DSL VoIP en bijna 800.000 VoIP lijnen via glasvezel. Tegelijkertijd daalde VoIP via de kabel met 0,8 procent naar bijna 2,7 miljoen aansluitingen.