Wouter Hoeffnagel - 06 april 2016

Vraag naar IT-werknemers blijft onverminderd hoog

Er is een opvallend grote vraag naar starters op de arbeidsmarkt. In maar liefst een derde (31 procent) van de vacatures wordt specifiek gevraagd naar een arbeidskracht met minder dan twee jaar werkervaring. Vorig jaar was dit nog 26 procent. De meeste bedrijven zoeken nog altijd naar mensen in IT, sales en techniek.

Dit blijkt uit het Monster Year Report, een arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard. Monsterboard ziet dat de vraag naar millennials blijft groeien en verwacht dat dit alleen nog maar zal toenemen. “Volgens onderzoek bestaat de helft van de wereldwijde beroepsbevolking in 2020 uit millennials, vooral vanwege het uitstomen van babyboomers. In 2025 vervullen millennials zelfs meer dan drie kwart van alle banen”, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. “De moderne werknemer denkt op een andere manier dan voorgaande generaties. Millennials zijn vooral op zoek naar wat een werkgever voor hen kan betekenen, waar het bedrijf voor staat en zijn minder gevoelig voor traditionele arbeidsverhoudingen. De ‘war for talent’ is nu echt losgebarsten en dit zal alleen maar heviger worden. Denk dus goed na over hoe je talenten kunt binden aan je organisatie.”

Vraag naar IT’ers blijft groot
De vraag naar IT personeel bleef in 2015 onverminderd groot. Een vijfde van de vacatures op Monsterboard was expliciet gericht aan IT’ers. Ook in de sales (16 procent) en techniek (13 procent) worden veel vacatures opgesteld. De grootste vacaturegroei heeft plaatsgevonden in de sectoren financieel (+22 procent) en logistiek (+50 procent).

Dat er nog altijd veel vraag is naar IT’ers, blijkt ook uit de meest gevraagde functietitels. Maar liefst 7 procent van de werkgevers verwelkomt graag een software/webdeveloper in zijn bedrijf. Accountmanagers staan met 5 procent op de tweede plaats van meest gevraagde functietitels. 3 procent zoekt professionals in de categorie softwareadvies en implementatie.