Bedrijven en overheden helpen jongeren digitale vaardigheden te verbeteren

05-04-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Bedrijven en overheden helpen jongeren digitale vaardigheden te verbeteren

Binnen nagenoeg ieder bedrijf speelt ICT een belangrijke rol. Om de baankans van jongeren te vergroten en jeugdwerkloosheid tegen te gaan is het dan ook van belang dat jongeren beschikken over zakelijke digitale vaardigheden. Tijdens Digital Employment Day zijn zij geholpen deze vaardigheden te verbeteren.

De Rijksoverheid, gemeente Den Haag, Samsung, Capgemini en Randstad hebben tijdens de Digital Employment Day in het Circustheater in Den Haag de handen ineen geslagen. De partijen willen de werkloosheid onder studenten, afgestudeerden en jonge werkzoekenden terug dringen door hen te helpen hun zakelijke digitale vaardigheden te verbeteren. Dat is nodig, omdat jongeren weinig kennis hebben van opkomende bedrijfstoepassingen, als business intelligence, VR en big data.

Carrièreadvies
Duizend studenten en jonge werkzoekenden (HBO+) kregen tijdens de Digital Employment Day carrièreadvies van medewerkers van Samsung en Capgemini. Ook deelden topsprekers als minister Bussemaker, Prins Constantijn van Oranje en de Nederlandse directeuren van Twitter en Samsung hun inzichten.

“Jeugdwerkloosheid is een groeiend maatschappelijk probleem. Digitale vaardigheden zijn belangrijk bij het vergroten van de kans op werk”, zegt Prins Constantijn van Oranje in dagblad Metro. “De digitalisering biedt veel nieuwe opties en vacatures, maar daar sluiten de huidige opleidingen niet of onvoldoende bij aan. En dat terwijl de economie zich steeds meer die kant op ontwikkelt.”

Wat heb ik nodig in de beroepspraktijk?
“De Digital Employment Day geeft mij inzicht in wat ik écht nodig heb in de beroepspraktijk’, zegt Rianne Rapmund, student HRM aan de Hogeschool Leiden. ‘Daarnaast zijn de mogelijkheden voor advies en netwerken eindeloos. Ik raad iedereen aan dit soort evenementen te bezoeken.”

Diverse arbeidsmarktonderzoeken tonen aan dat de inhoud van veel banen de komende jaren volop verandert. Zo komt er vaak een technologische component bij. Denk hierbij aan artsen die op afstand met robotarmen operaties uitvoeren, conceptontwikkelaars die werken aan virtual reality in het onderwijs en marketeers die bij hun campagnes big data gebruiken. De Digital Employment Day maakt onderdeel uit van de Aanpak Jeugdwerkloosheid van de gemeente en de Rijksoverheid.

Terug naar nieuws overzicht