Wouter Hoeffnagel - 30 maart 2016

2,5 miljoen euro voor onderzoek naar modellering dynamische netwerken

Prof.dr.ir. Paul Van den Hof, werkzaam in de Control Systems Group van de faculteit Electrical Engineering op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/E), heeft een Advanced Grant ter waarde van 2,5 miljoen euro toegewezen gekregen van de European Research Council (ERC). Met de beurs, die bedoeld is voor vijf jaar onderzoek, gaat Van den Hof onderzoek doen naar het op data gebaseerd modelleren van dynamische netwerken.

Dynamische netwerken zijn complexe systemen met een groot aantal onderdelen en onvoorspelbare verbindingen. Het beheersen en optimaliseren van zulke systemen gebeurt in de praktijk aan de hand van modellen. Voor dit type complexe netwerken zijn de bestaande technieken voor het vormen van dergelijke modellen echter ontoereikend. In het onderzoek gaan Van den Hof daarom nieuwe modellen ontwikkelen voor dynamische netwerken.

Modellen
Van den Hof gaat grote hoeveelheden beschikbare data verzamelen uit dynamische systemen, waarop hij de nieuwe modellen wil baseren. Het project is vooral bedoeld om de theoretische basis te leggen voor dit soort geavanceerde modellen. De modellen kunnen ingezet worden bij een groot aantal concrete voorbeelden van dynamische netwerken. Denk hierbij aan zogeheten ‘smart grids’, intelligente en flexibele elektriciteitsnetwerken die worden gekenmerkt door verschillende soorten afnemers en een onvoorspelbaar aanbod. Ook kunnen de modellen worden ingezet voor het optimaliseren van industriële productieprocessen, bijvoorbeeld door de interactie tussen verschillende processen van een geheel industrieel complex mee te beschouwen.

Paul van den Hof (1957) studeerde en promoveerde aan de faculteit Electrical Engineering van de TU/E. Van 1986 tot 2014 werkte hij eerst als onderzoeker en vanaf 1999 als hoogleraar aan de TU Delft. Tevens richtte hij het Delft Center for Systems and Control (DCSC) op, wat hij tussen 2004 en 2009 leidde. Ook was hij tussen 2004 en 2013 wetenschappelijk directeur van het Dutch Institute of Systems and Control (DISC). Sinds 2012 is hij als hoogleraar 'Modeling and control of dynamical systems in electrical engineering' werkzaam aan de TU/E, binnen de groep Control Systems van de faculteit Electrical Engineering.