Wouter Hoeffnagel - 30 maart 2016

Omarmen van de cloud is noodzakelijk voor langetermijnsucces

Het omarmen van de cloud is noodzakelijk voor het langetermijnsucces van bedrijven. Deze mening delen nagenoeg alle IT-professionals (92%). Desondanks verwacht 60% van de professionals dat hun organisatie nooit voor 100% uit de cloud zal werken.

Dit blijkt uit het IT Trends Report 2016 van Solarwinds, leverancier van monitoring- en managementtools. 9% van alle bedrijven heeft op dit moment nog geen enkele dienst, data of ander IT-onderdeel gemigreerd naar de cloud. Dit percentage daalt overigens. De daling is het grootste onder kleine bedrijven. Vorig jaar gaf nog 18% van de kleine bedrijven aan niets naar de cloud te hebben gemigreerd. Dit jaar is dat nog zo’n 6%. 

Voordelen
IT-professionals stellen dat de hybride cloud allerlei voordelen biedt. De belangrijkste drie zijn:

  • Het verlagen van infrastructuurkosten
  • Vergroten van de flexibiliteit van de infrastructuur
  • Het ontlasten van intern IT-personeel van dagelijkse beheertaken voor sommige infrastructuur

Tegelijkertijd lopen professionals ook tegen uitdagingen aan bij het omarmen van de cloud. 62% noemt het beheer van hybride IT-omgevingen de belangrijkste uitdaging. Obstakels die de omarming van de cloud in weg staan zijn zorgen over security en compliance, de noodzaak legacy systemen te ondersteunen en budgetbeperkingen.

Applicaties worden het vaakst gemigreerd
Als we kijken naar onderdelen van de IT-omgeving die naar de cloud worden gemigreerd blijkt 69% applicaties in de cloud te hebben ondergebracht, gevolgd door storage (49%) en databases (33%). Ook in de toekomst willen professionals vooral inzetten op het migreren naar de cloud van deze onderdelen.

27% van de IT-professionals is van mening dat hun IT-afdeling voldoende resources tot zijn beschikking heeft voor het beheer van een hybride IT-omgeving. IT-professionals hebben op verschillende gebieden kennis en vaardigheden nodig om een hybride IT-omgeving te kunnen beheren. De vijf belangrijkste zijn:

  • monitoring- en managementtools voor hybride IT-omgevingen (48%)
  • applicatiemigratie (41%)
  • gedistribueerde architecturen (32%)
  • service-oriented architecturen (31%)
  • automatiserings- en leveranciersmanagement (beide 30%)

Ondersteuning vanuit management
Om deze vaardigheden en kennis te ontwikkelen hebben IT-professionals behoefte aan ondersteuning vanuit het management en de rest van de organisatie. Hier is overigens ruimte voor verbetering. 56% stelt op dit moment voldoende ondersteuning te ontvangen.