Helft Nederlandse industriële bedrijven heeft onveilig netwerk

Helft Nederlandse industriële bedrijven heeft onveilig netwerk

29-03-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Helft Nederlandse industriële bedrijven heeft onveilig netwerk

De helft van alle industriële bedrijven heeft zijn netwerk onvoldoende beveiligd. Hiermee lopen de bedrijven onnodige grote risico’s op het gebied van digitale veiligheid.

Dit blijkt uit het ICT Industry Insights onderzoek van Simac en Cisco. Niet alleen de beveiliging van netwerken, maar ook het wachtwoorden- en toegangsbeleid blijkt bij de meeste industriële bedrijven niet geoptimaliseerd te zijn. Zo geven medewerkers nog steeds wachtwoorden onderling door en worden post-its met inloggegevens op beeldschermen geplakt. Simac en Cisco concluderen dat de awareness bij medewerkers laat te wensen over.

Sombere cijfers over data-security
Dit onveilige gedrag is ook terug te zien in het cijfer dat ICT-verantwoordelijken geven voor de wijze waarop medewerkers omgaan met data-security. Gemiddeld krijgen medewerkers hiervoor een 6,7. Voor de organisatie zelf geeft men een 6,9 als gemiddeld cijfer voor de omgang met data-security.

Bijna 1 op de 5 ondervraagden geeft aan dat het ICT-beleid onvoldoende prioriteit krijgt binnen het bedrijf. Ook het kennisniveau is onder de maat. Zo is 1 op de 5 niet precies bekend met de meldplicht datalekken die per 1 januari 2016 van kracht is. Het correct naleven van wet- en regelgeving is hierdoor een serieus issue. Het onderzoek laat zien dat zelfs bij grote of internationale industriële bedrijven de ICT niet op orde is. Simac en Cisco noemen dit schokkend, aangezien de consequenties van een veiligheidsincident ingrijpend kunnen zijn.

Belangrijkste trends en praktische tips
Om ICT-verantwoordelijken uit de industrie bij te praten over security organiseren Simac en Cisco het ICT Industry Insights event op 14 april. Tijdens een middag worden de volledige onderzoeksresultaten gepresenteerd en leren bezoekers wat er bij vakgenoten speelt. Keynote speaker Filip Janssens spreekt over hoe ICT-ers het gedrag van medewerkers en directie zodanig kunnen beïnvloeden zodat zij zichzelf verantwoordelijk gaan voelen voor bijvoorbeeld het wachtwoorden- en toegangsbeleid. Peter Dijkstra van Cisco vertelt hoe Internet of Things bedrijven gaat veranderen. Don Eijndhoven, oprichter en CEO van Argent Consulting, geeft visies over het ontwikkelen van cyber beleid en cyber security en Ithar da Costa van De Hypotheker biedt een exclusief praktisch kijkje in de keuken van een geheel andere branche.

Aanmelden is kosteloos en kan op www.ictinsights.nl.

Terug naar nieuws overzicht
Security