Geen innovaties mogelijk in het digitale tijdperk zonder een hybride IT-platform als basis

29-03-2016 | door: Blogger

Geen innovaties mogelijk in het digitale tijdperk zonder een hybride IT-platform als basis

De toekomst voorspellen in het technologische tijdperk waarin we leven is schier onmogelijk. Wat vandaag een gouden vondst lijkt, heeft morgen zijn glans alweer verloren. De enige zekerheid die digitalisering biedt, is juist dat je niet meer kunt voorspellen wat voor veranderingen op stapel staan. Hoe kun je als bedrijf dan wel overheidsorganisatie ervoor zorgen dat je altijd klaar bent voor die veranderingen? Werk samen, maak platforms, kijk verder dan de huidige dienstverlening en denk niet aan vergankelijke eindproducten; dat is waar echte innovatie mogelijk wordt en blijft. 

Voor veel organisaties is de weg naar digitalisering een doel geweest. Hun werkwijze werd ingehaald door de realiteit, waarbij digitalisering een steeds grotere invloed kreeg op het werk. Het bestaande werk werd aangepast op nieuwe mogelijkheden. Dat lijkt natuurlijk op de eerste automobiel die leek op een koets zonder paarden en dus ook zo werd gebruikt, omdat mensen vanuit bestaande kennis of gebruiken naar nieuwe mogelijkheden keken. Begrijpelijk, maar als je als organisatie op zoek bent naar innovatieve oplossingen werkt deze aanpak juist remmend in plaats van versnellend.

Tandje bijschakelen om ontwikkelingen bij te blijven 
Softwareontwikkelaars moeten tegenwoordig juist een tandje bijschakelen om bij te kunnen blijven met de technologische ontwikkelingen. Dat is enorm lastig, omdat er steeds meer mogelijk is, maar het niet duidelijk is wat de behoefte van de klant morgen zal zijn. Voor softwareontwikkelaars zijn het daarom spannende en moeilijke tijden tegelijkertijd. Waar veel organisaties zich concentreerden op het ontwikkelen van software om klanten een stap in de digitale wereld te laten zetten, is digitalisering nu veel meer een middel dan een doel geworden. Om echt te overleven is het met name nodig om te innoveren op basis van een digitale IT-omgeving die hybride is: ondersteuning van (legacy)applicaties in het eigen datacenter, en van cloud- en SaaS-applicaties en apps. 

Bijna ieder bedrijf heeft inmiddels in meer of mindere mate de stap naar de moderne digitale wereld gezet. Vaak is dat gepaard gegaan met het automatiseren en digitaliseren van bestaande processen, met bepaalde IT-systemen. ERP-software is ooit ontwikkeld voor planning en voorraadbeheer, maar werd door veel bedrijven daarna ingezet om interne processen te stroomlijnen. Dat heeft lang en goed gewerkt, maar tijden zijn veranderd. Wat als een organisatie bepaalde informatie uit het ERP-systeem wil ontsluiten via de cloud met haar ecosysteem-partners, of bepaalde data uit het ERP-systeem op een veilige, gecontroleerde manier via publieke API’s beschikbaar wil maken via portals, maar het ERP-programma is hiertoe niet in staat, terwijl het ecosysteem daar wel al klaar voor is?

Leer een oud systeem geen nieuwe trucjes 
Je kunt proberen om de traditionele software zo aan te passen dat het nieuwe functies bevat, maar dat kost veel tijd en moeite omdat er morgen weer wat anders van het IT-systeem wordt gevraagd. Bedrijven moeten nieuwe processen en apps ontwikkelen op basis van moderne software-architecturen om te kunnen concurreren in de digitale wereld. De hulp komt daarbij niet uit de hoek van traditionele software, met al zijn beperkingen. Traditionele software diende namelijk vooral als ondersteuning van de back-office, maar tegenwoordig ís software de business. Ieder bedrijf en iedere overheidsinstelling moet een digitale onderneming worden immers. 

Dat is een wezenlijk verschil, omdat software dus een andere rol binnen de bedrijfsvoering krijgt. Sterker nog, zonder software is er geen bedrijfsvoering. Wat voor software is daarbij nodig, met het verhaal van de koets in het achterhoofd? In plaats van te kijken naar de mogelijkheden van de huidige technologie, is het dus verstandiger om te kijken naar de vragen vanuit de markt; wat voor software is nodig, nu omstandigheden snel veranderen en veel spelers op de markt specifieke innovatieve ‘niche’-tools ontwikkelen? Gartner positioneert hiervoor een bimodale IT-aanpak.

Digitalisering vanuit de wortels
Het is achterhaald om te denken dat elke ontwikkelaar alles in eigen huis moet ontwikkelen, terwijl andere bedrijven zich specialiseren op dat deelgebied. Het is niet voor niks dat Alibaba, Airbnb en Uber in een korte tijd zo snel konden groeien. De partijen creëerden een platform met specifieke tools van andere leveranciers, maakten slim gebruik van geïntegreerde data en konden zo snel inspelen op veranderingen vanuit de markt. Door deze innovatieve en agile werkwijze, waarbij digitalisering diep in de wortels zit verankerd, wisten zij binnen enkele jaren volwassen markten volledig te ontwrichten. 

Bijna niemand had door dat deze ontwikkeling zo snel kon gaan en het is ook niet duidelijk welke processen en data er nodig zijn om in de toekomst nog steeds zo innovatief te kunnen zijn. Het enige dat zeker is, is dat de basisfuncties van die platformstructuur altijd nodig blijven, ongeacht welke processen en gegevens worden gebruikt in de toekomst. Het maakt dat organisaties een andere dienst zullen aanbieden dan ze al jaren doen. Voor een hotel betekent dit bijvoorbeeld het ontwikkelen van software zodat klanten meer kunnen doen dan online een kamer boeken, maar ook tijdens hun verblijf een gepersonaliseerde beleving krijgen aangeboden. Of een zorgverzekeraar die een app ontwikkelt om declaraties in te dienen en tegelijk de polisvoorwaarden bij de hand te hebben (dus ‘end-to-end’ geïntegreerd). Gartner heeft recentelijk het belang van een hybrid integration platform onderschreven; een dringend advies aan de CIO van vandaag om te gaan voor een API-first-aanpak op basis van een hybride integratieplatform. 

In onzekere tijden waar de toekomst van softwareapplicaties niet te voorspellen is, is het platform-denken altijd een betere aanpak dan te denken in eindproducten. Bedrijven, overheidsinstellingen en softwareleveranciers moeten samenwerken, zoals in co-innovaties, om de uitdagingen het hoofd te blijven bieden om samen een gouden tijd tegemoet te gaan.

Door: Wilfred Harbers, Director Presales & Solutions, Benelux bij Software AG

Terug naar nieuws overzicht