Wouter Hoeffnagel - 29 maart 2016

Frankrijk legt Google boete op wegens vergeetrecht

Google heeft in Frankrijk van de privacyorganisatie CNIL een boete van 100.000 euro opgelegd gekregen, aangezien het bedrijf het vergeetrecht niet wereldwijd toepast. Google weigert dit en is van mening dat Europese wetgeving buiten de Europese Unie niet van kracht is. Ook is het bedrijf bang een precedent te scheppen voor overheden die zoekresultaten willen beïnvloeden.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde in mei 2014 dat Europese burgers het recht hebben om vergeten te worden. Dit betekent in de praktijk dat een zoekmachine als Google verzoeken van gebruikers in behandeling moeten nemen die een bepaald schadelijke of irrelevant zoekresultaat verwijderd willen hebben. Google moet ieder verzoek individueel behandelen en bepalen of dit verzoek ingewilligd wordt.

Vergeetrecht in Europese zoekmachines
Google past het vergeetrecht al langer toe op zijn Europese zoekmachines. Via het IP-adres van een bezoeker achterhaalt het bedrijf de locatie van deze gebruiker, op basis waarvan een bepaalde versie van de Google zoekmachine voorgeschoteld. Zo krijgt een Europeaan een Europese versie geserveerd, waarop vergeetverzoeken van Europese burgers zijn toepast.

Wie echter buiten Europa gebruik maakt van Google krijgt een ongefilterde variant van de zoekmachine te zien. Hierin zijn ook de zoekresultaten opgenomen die op basis van vergeetverzoeken in de Europese versie zijn verwijderd. De CNIL is niet te spreken over deze werkwijze en wil al langer dat het vergeetrecht wereldwijd toegepast wordt. Google zou in dit geval de zoekresultaten van iedere variant van zijn zoekmachine wereldwijd moeten filteren op Europese vergeetverzoeken.

Precedent scheppen
Google weigert dit te doen en stelt dat Europese overheden niet mogen bepalen wat het bedrijf in andere delen van de wereld doet. Ook waarschuwt Google dat dit een precedent kan scheppen dat buitenlandse overheden kan helpen Google te dwingen andere zoekresultaten ook wereldwijd te verwijderen. Om Google toch te dwingen het vergeetrecht wereldwijd toe te passen legt de CNIL het bedrijf nu dus een boete van 100.000 euro op.