Wouter Hoeffnagel - 27 maart 2016

Europese antiterreurcoördinator verwacht binnen vijf jaar digitale aanslagen

Binnen vijf jaar kunnen we terroristische aanslagen via internet verwachten. Onder andere kerncentrales, stuwdammen of de luchtverkeersleiding kunnen interessante doelwitten zijn voor terroristen. Hiervoor waarschuwt Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove.

De Kerchove waarschuwt tegenover het Waalse La Libre voor het gevaar dat individuele terroristen kunnen creëren door een aanslag op te zetten via internet. Een dergelijke aanval zal volgens de Europese antiterreurcoördinator een grote impact hebben op de Europese samenleving. De Kerchove stelt dan ook dat online activiteiten van potentiële terroristen nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden. Ook vindt de Europese antiterreurcoördinator het van groot belang op Europees niveau beter informatie uit te wisselen over terrorisme.

Aanklacht tegen vermeende hackers
De uitspraken van De Kerchove volgen kort op het aanklagen van zeven Iraniërs in de Verenigde Staten (VS). Zij worden ervan verdacht verschillende cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op doelen in de VS, waaronder op de servers van een Amerikaanse dam. De hackers wisten deze servers uiteindelijk niet binnen te dringen. 

Begin dit jaar kwam daarnaast naar buiten dat cybercriminelen in Oekraïne eind 2015 een grootschalige stroomstoring hebben veroorzaakt. Dit deden zij door onder andere ICT-systemen aan te vallen.