Wouter Hoeffnagel - 26 maart 2016

De Nederlandsche Bank gaat blockchaintechnologie onderzoeken

De Nederlandsche Bank (DNB) wil een eigen variant van de digitale valuta bitcoin ontwikkelen. Net als de bitcoin moet de digitale valuta van de DNB op de blockchaintechnologie worden gebaseerd. Het project is vooral bedoeld om de mogelijkheden van blockchaintechnologie te onderzoeken.

Dit blijkt uit het jaarverslag dat de DNB heeft gepubliceerd. Een blockchain is een gedistribueerde decentrale database waarin een lijst met data-items wordt bijgehouden, die continu wordt geüpdatet. Iedere transactie wordt vervolgens uitgevoerd en gecontroleerd door een netwerk van gebruikers (bitcoin miners) om fraude te voorkomen.

DNBcoin
Uit het jaarverslag blijkt dat de DNB zich in 2016 als doelstelling stelt een concreet prototype te ontwikkelen o basis van de blockchaintechnologie. Dit prototype wordt door de DNB de ‘DNBcoin’ genoemd. Met het project wil de DNB vooral de blockchaintechnologie onderzoeken.

De DNB stelt dat de technologie de verdienmodellen en systemen van banken kan aantasten, maar tegelijkertijd de nieuwe manieren kan bieden om omzet te genereren en kosten te reduceren. In een onderzoek wil de DNB in kaart brengen op welke wijze de blockchaintechnologie kan worden ingezet in de financiële sector.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024