Wouter Hoeffnagel - 26 maart 2016

Vodafone uit kritiek op verbod ‘zero rating’

Vodafone is kritisch over het besluit van minister Kamp van Economische Zaken ‘zero rating’, gratis toegang tot bepaalde internetdiensten, in stand te houden. De telecomprovider stelt dat deze positieve prijsdiscriminatie klanten juist voordelen biedt.

In een blog wijst Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland, erop dat het ministerie van Economische Zaken vorig jaar nog verklaarde dat er geen verbod op zero rating zou komen. Het besluit van minister Kamp om het verbod toch in stand te houden ziet Shuter dan ook als een koerswijziging.  Shuter stelt geen logica te zien achter deze koerswijziging. Ook eurocommissaris Oettinger kondigde begin dit jaar nog aan dat er binnen Europa geen algeheel verbod op zero rating komt. Shuter: “In de EU-verordening die netneutraliteit en roaming regelt, staat zelfs expliciet dat klanten in het buitenland tariefinformatie gratis – oftewel zero rated – moeten kunnen opvragen. Dus wie moeten we nu geloven?"

Voortrekken van internetdiensten
“Als het over het aanbieden van gratis diensten gaat, wordt het voortrekken van bepaalde internetdiensten vaak als belangrijkste argument genoemd om het te verbieden. Recentelijk nog werden wij door de Autoriteit Consument en Markt op de vingers getikt voor het gratis streamen van HBO Go bij sommige abonnementen.”

“Maar volgens ons moet de discussie over het niet in rekening brengen van MB’s veel breder zijn. De voordelen van zero rating voor de consument zijn duidelijk, maar de nadelen zijn niet zo voor de hand liggend. Zo overwegen wij het gebruik van onze My Vodafone app – beschikbaar voor al onze klanten – gratis te maken, net zoals in andere Vodafonelanden is gebeurd. Wij vinden het niet meer van deze tijd dat je voor inzage in je verbruik, voor klantenservice of voor het raadplegen en aanpassen van je gegevens moet betalen, ook niet als je dat online regelt. Een gratis servicenummer is geen probleem, maar een gratis service-app blijkbaar wel. Want op basis van de analyse van minister Kamp zou dat dus niet mogen, zelfs niet als het in het voordeel van de klant is”, legt Shuter uit.

Europese netneutraliteitsregels
De Europesse netneutraliteitsregels treden op 30 april in werking en vervangen de Nederlandse regels. Deze Europese regels zijn bedoeld om verschillende Europese landen te harmoniseren. “Terwijl ik dit blog schrijf, discussiëren de Europese telecomtoezichthouders binnen de BEREC nog hoe de regels precies uitgelegd en geïmplementeerd moeten worden. Nederland druist daar met deze overhaaste beslissing tegenin. En ik betwijfel ten zeerste of ons land – nota bene de huidige voorzitter van de EU – daar goed aan doet. Op deze manier blijft Nederland een buitenbeentje binnen Europa en daarmee een belemmering bij het creëren van één Europese telecommarkt”, aldus Shuter.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024