Wouter Hoeffnagel - 23 maart 2016

Moederbedrijf van DekaMarkt en Dirk van den Broek vertrouwt op Trend Micro

Detailresult Groep is het bedrijf achter de supermarktketens DekaMarkt en Dirk van den Broek, die in Nederland in totaal 190 vestigingen hebben. Ook Dirck III Slijterijen en de Deka Tuin vestigingen zijn gelieerd aan Detailresult Groep. ICT is in de vele vestigingen onmisbaar, denk bijvoorbeeld eens aan de kassasystemen. Een virusuitbraak kan dan ook grote gevolgen hebben. Detailresult Groep wordt ondersteund door Detailresult Services, verantwoordelijk voor onder andere de ICT-voorzieningen van het bedrijf. Detailresult Services vertrouwt op Trend Micro om de werkplekken, servers en andere ICT-voorzieningen van alle vestigingen virusvrij te houden. 

“Detailresult Services is het servicecenter van Dirk van den Broek en de DekaMarkt. Wij leveren alle gemeenschappelijke diensten aan deze twee supermarktketens en alle bedrijven die hieraan gelieerd zijn, waar IT een belangrijk onderdeel van is. Daarnaast verzorgt Detailresult Services ook HR, administratie, financiën, commercie en nieuwe winkelindelingen voor Detailresult Groep. In totaal werken ruim 19.000 man bij Detailresult Groep”, legt Eduard van Amstel, Enterprise Architect Infrastructuur bij Detailresult Services, uit. “Ons team bij Detailresult Services bestaat uit ongeveer 71 mensen, waarvan 12 zich bezig houden met het beheer van de ICT-omgeving. 9 hiervan werken met de oplossingen van Trend Micro. Het beheer van de ICT-voorziening wordt door Detailresult Services volledig in eigen beheer uitgevoerd; bijna niets is uitbesteed.”

Oplossingen bevallen prima
“We maken al zeker vijftien jaar gebruik van beveiligingsoplossingen van Trend Micro, wat prima bevalt. De oplossingen hebben bij ons altijd goede prestaties geleverd. Uiteraard hebben we in deze periode wel om ons heen gekeken naar andere leveranciers, waaronder McAfee en Symantec. We merken echter dat de oplossingen en aanpak van Trend Micro goed aansluiten bij onze ICT-omgeving, terwijl ook het kostenplaatje van de oplossing voor ons gunstig is in vergelijking met andere oplossingen”, legt Eduard van Amstel uit. “De oplossingen van Trend Micro hebben bij ons altijd goed gepresteerd en nooit een steek laten vallen, waardoor we geen enkele reden hebben om over te stappen op een andere leverancier.”

“In totaal beheren we 1.500 werkplekken. Veel van deze werkplekken worden echter door meerdere gebruikers bemand, waardoor we in totaal 3.250 gebruikerslicenties hebben voor Trend Micro Enterprise Security for Endpoints and Mail Servers. Dit is een beveiligingssuite die ons de mogelijkheid geeft zowel desktops, laptops, file-servers, als mailservers te beveiligen”, aldus Eduard van Amstel. “Daarnaast maken we ook gebruik van Trend Micro ScanMail for Microsoft Exchange, een plugin voor Trend Micro Enterprise Security for Endpoints and Mail Servers. ScanMail scant het volledige e-mailverkeer op virussen en malware, zodat deze vroegtijdig worden herkend. Daarnaast zorgt de beveiligingsoplossing er ook voor dat spamberichten worden afgevangen.”

Oplossingen uitrollen was ooit een tijdrovend proces
“Beide oplossingen zijn in 2005 bij ons geïmplementeerd, wat we zelf hebben gedaan. Dat ging toen nog heel anders dan tegenwoordig. Iedereen werkte nog gewoon op een desktop PC, mobiele apparaten waren er eigenlijk niet. We hebben toen Trend Micro Enterprise Security for Endpoints and Mail Servers stapsgewijs uitgerold over alle desktops binnen onze organisatie. We zijn fysiek alle locaties langsgegaan om de software op alle desktops te installeren. Dat was een tijdrovend proces waar we enkele maanden mee bezig zijn geweest”, zegt Eduard van Amstel. “Dat gaat vandaag de dag natuurlijk heel anders. Tegenwoordig maken we gebruik van Citrix voor server-based computing. Op iedere werkplek staat een thin client, terwijl alle rekenkracht vanaf de Citrix servers in het datacenter wordt geleverd. Ook de anti-virussoftware draait in het datacenter. Tegenwoordig kunnen updates vanuit de Trend Micro console worden geïnitieerd, is het mogelijk per groep devices nieuwe versies te  verspreiden en ben je in staat een update niet in maanden maar binnen een paar dagen volledig uitrollen.”

“De thin clients maken de situatie ook veel veiliger. Zo kunnen de apparaten niet besmet worden met virussen, aangezien zij read-only zijn. Indien er toch om wat voor reden dan ook iets gebeurd met zo’n thin client, hoef je deze alleen maar te herstarten om met een volledig schone lei te kunnen beginnen. Dat is natuurlijk veel makkelijker dan de oude situaties met op iedere werkplek een desktop waarop gebruikers van alles konden installeren en iedere machine besmet kon raken met virussen”, zegt Eduard van Amstel. “Het beheer is tegenwoordig dus veel eenvoudiger. Je beheert alleen de servers in het datacenter en hoeft minder aandacht meer te besteden aan de beveiliging van machines op allerlei verschillende locaties. Voor het beheer biedt Trend Micro een centrale console aan, waarmee alle functionaliteiten van de beveiligingssuite op één locatie kunnen worden beheerd. Met uitzondering van een aantal basiscontroles hoeven we alleen nog iets te doen als er een incident wordt gemeld.”

81 meldingen in 2015
“Dit blijkt ook uit de cijfers die de suite heeft verzameld. Sinds 1 januari 2015 heeft de software 81 keer melding gemaakt van een virus. Slechts in 9 gevallen lukte het Trend Micro Enterprise Security for Endpoints and Mail Servers niet de besmetting te verwijderen en moesten we handmatig ingrijpen. We hebben vandaag de dag dan ook veel minder mensen nodig om de werkplekken van het bedrijf te beveiligen.”, legt Eduard uit. “Toen we in 2005 begonnen hadden we zo’n 15 beheerders in dienst die zich bezig hielden met de oplossingen van Trend Micro. We hadden toen zo’n 750 werkplekken in beheer. Vandaag de dag is het aantal werkplekken verdubbeld, maar zijn we met nog maar 9 man verantwoordelijk voor onder andere de beveiliging van deze plekken.”

“Trend Micro Enterprise Security for Endpoints and Mail Servers laat overigens ook zien dat laptops een belangrijke bron van virusbesmettingen vormen. Maar liefst 60% van de virusbesmettingen die dit jaar zijn gedetecteerd zijn afkomstig van een laptop. In veel gevallen zijn deze machines via een USB-device besmet. 20% van de besmettingen is binnengehaald via een webbrowser, terwijl de overige 20% via mail of de file-server is binnengekomen.”

Nieuwe uitdagingen
“In de toekomst zien we overigens ook nieuwe beveiligingsuitdagingen ontstaan. Zo hebben we het verzoek gekregen het aantal smartphones binnen onze organisaties uit te breiden. Voorheen maakte iedereen gebruik van iPhones van Apple. We gaan nu echter ook 200 Android devices binnen ons bedrijf verstrekken. Dit willen we natuurlijk wel goed beveiligen, want ook smartphones kunnen een bron van virussen vormen en besmet worden met malware. We willen een test gaan doen met Trend Micro Mobile Security, een client die we installeren op alle smartphones.” 

“Daarnaast willen we ook de harde schijven van alle laptops gaan versleutelen; iets wat op een deel van de machines nog niet het geval is. Hiervoor zijn we de oplossing Trend Micro Endpoint Encryption aan het testen. Deze oplossing zorgt dat zodra een machine wordt ingeschakeld gebruikers eerst een wachtwoord moeten invoeren voordat de harde schijf toegankelijk is en het besturingssysteem wordt geladen.”

Regio

  • Detailresult Groep is met 190 winkels actief in heel Nederland. 

Sector

  • Detailhandel

Werknemers

  • Detailresult Groep heeft 19.000 werknemers in dienst. De ICT-afdeling van Detailresult Services bestaat uit 71 mensen, waarvan 12 medewerkers zich bezig houden met de ICT voorzieningen. 

Oplossingen

  • 3.250 licenties voor Trend Micro Enterprise Security for Endpoints and Mail Servers 
  • IT-omgeving
  • 3.250 eindgebruikers
  • 300 mobiele gebruikers
  • Twee datacenters
  • 350 virtuele servers
  • 1.500 IGEL thin clients met Windows Embedded
  • Gevirtualiseerde werkplekken met VMware
  • Oracle omgeving voor bedrijfskritische applicaties

Resultaten

  • De uitrol van updates duurt niet langer maanden, maar kunnen binnen een paar dagen volledig worden uitgerold.
  • De mogelijkheid een dubbele hoeveelheid werkplekken te beheren ten opzichte van tien jaar geleden met de helft aan mankracht.