Wouter Hoeffnagel - 22 maart 2016

Security is zowel de grootste belofte als uitdaging van software defined

De implementatie van securitymaatregelen wordt door IT-professionals als één van de belangrijkste beloftes wordt gezien van software defined (11,2%). Tegelijkertijd zien de respondenten de implementatie van securitymaatregelen in een software defined-omgeving echter ook als grootste uitdaging (20%).

Dit blijkt uit onderzoek van IT-leverancier Telindus, onder ruim 400 IT-professionals. De programmeerbaarheid van een software defined-omgeving biedt tal van mogelijkheden om de security van de IT-infrastructuur te verbeteren, inzicht te krijgen in de getroffen maatregelen en deze betrouwbaar te maken. Het is volgens Telindus noodzakelijk dat organisaties kiezen voor een geïntegreerde aanpak over alle lagen van de IT-infrastructuur en hierbij niet alleen focussen op preventie, maar zeker ook op detectie en reactie.

Security staat boven aan de agenda
De explosieve groei aan data, het feit dat hacking een economische business is geworden en de daaruit vloeiende aangescherpte regelgeving, zorgen ervoor dat security bovenaan de agenda’s staat om bedrijfscontinuïteit te garanderen. Aan de andere kant worstelen organisaties met de complexiteit van de IT-infrastructuur en een opeenstapeling van opzichzelfstaande security-oplossingen. Hierdoor raken omgevingen snel vervuild en ontbreekt inzicht in de (effectiviteit van) gebruikte oplossingen. Dit maakt het voor organisaties moeilijk om compliancy aan te tonen.

Harm de Haan, Manager Consultancy en Advisory Board member bij Telindus: “Bedrijven zijn gewend om vooral naar buiten te kijken als het gaat om bedreigingen, maar de grootste risico’s bevinden zich binnen de bedrijfsmuren, de mensen. Extra beveiliging wordt ingezet als een extra slot op de deur, denk aan firewalls. Deze oplossingen zijn echter niet meer voldoende om securityproblemen buiten de deur te houden. Cruciaal binnen een security-aanpak is om niet alleen te kijken naar preventie, maar een integrale oplossing over alle lagen van de IT-infrastructuur neer te zetten die ook detectie en reactie bevat. De programmeerbaarheid van een software defined-omgeving zorgt ervoor dat bedrijven maatregelen aantoonbaar maken en sneller kunnen reageren op dreigingen of aanvallen. Het is dus raadzaam om te stoppen met het implementeren van losse oplossingen en security echt te gaan zien als een voorwaarde om groei te kunnen realiseren.”

Whitepaper
Meer informatie is te vinden in de whitepaper ‘Security naar een hoger niveau met Software Defined Anything’ van Telindus. De whitepaper is hier te vinden.