Wouter Hoeffnagel - 22 maart 2016

Amnesty International: ‘Aanvallen op encryptie zijn bedreiging voor mensenrechten’

‘Aanvallen’ vanuit overheden op de versleuteling van online communicatie is een bedreigingen voor mensenrechten wereldwijd. Burgers zouden in staat moeten zijn hun persoonlijke communicatie en data te versleutelen om hun recht op privacy en vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

Dit stelt Amnesty International in een rapport. De organisatie reageert hiermee op de zaak tussen de FBI en Apple, waarin de FBI Apple probeert te dwingen helpt toegang te krijgen tot een iPhone van een terrorist. Apple moet hiervoor de beveiliging van de iPhone verzwakken. Het bedrijf weigert echter mee te werken en stelt hiermee de beveiliging van alle iPhones wereldwijd in gevaar te brengen.

Vereiste voor privacy en vrijheid van meningsuiting
“Encryptie is een basisvereiste voor privacy en vrijheid van meningsuiting in het digitale tijdperk. Het verbieden van encryptie is als het verbieden van enveloppen en gordijnen. Het neemt een basistool weg voor het privé houden van je privéleven”, aldus Sherif Elsayed-Ali, adjunctdirecteur Wereldwijde Problemen bij Amnesty International.

“Overheden die encryptie proberen te ondermijnen zouden zich moeten bedenken voordat zij deze Pandora’s Box openen. Het verzwakken van privacy online kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije gemeenschappen, en met name voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen.”

Cybercriminelen in de kaart spelen
Daarnaast wijst Amnesty International ook op het feit dat het verzwakken van encryptie cybercriminelen in de kaart kan spelen. Deze kunnen gebruik maken van ‘backdoors’ die door overheden worden afgedwongen in software en besturingssystemen. “Het openen van een ‘backdoor’ in beveiliging voor overheden veroorzaakt het risico de deur te openen voor zowel cybercriminelen die je telefoon willen hacken als overheden wereldwijd die willen bespioneren en critici willen onderdrukken.”

Amnesty International roept overheden dan ook op niet in te zetten op het blokkeren van versleuteling, maar online communicatie juist te promoten en beschermen. Het faciliteren van het gebruik van encryptietools en -diensten zou hierbij centraal moeten staan, aangezien dit burgers de middelen geeft om zichzelf te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang tot, diefstal van of monitoring van persoonlijke informatie. Ook roept Amnesty Internatinoal bedrijven op een adequaat niveau van encryptie te bieden om persoonlijke gegevens te beschermen.