Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2016

Veel populaire websites maken standaard geen gebruik van HTTPS

Het merendeel van de meest populaire websites op internet maakt nog geen gebruik van HTTPS. 79 van de top 100 meest populaire niet-Google websites maken niet standaard gebruik van HTTPS.

Dit blijkt uit het transparantierapport van Google. HTTPS is een veilige variant van het HTTP protocol en versleutelt de verbinding tussen een server en een eindgebruiker. Dit voorkomt dat eventuele aanvallers kunnen meekijken in het dataverkeer tussen beide systemen. Hierdoor is weliswaar zichtbaar welke websites door gebruikers zijn bezocht, maar niet wat zij op deze sites hebben gedaan.

“Volgens onze schattingen zijn de sites in de onderstaande lijst verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van al het websiteverkeer wereldwijd”, meldt Google. Van de 79 websites die niet standaard HTTPS gebruiken maken 67 gebruik van verouderde encryptietechnologie of maken in zijn geheel geen gebruik van HTTPS. Op de lijst staan bekende namen, waaronder de New York Times, het Britse The Mirror en The Guardian. De volledige lijst is hier te vinden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024