Wouter Hoeffnagel - 17 maart 2016

Tech professionals hebben behoefte aan inspiratie op de werkplek

De omgeving waarin wij werken is in grote mate van invloed op ons welbevinden en onze creativiteit. Tegelijkertijd vindt meer dan de helft van de respondenten het gemiddelde kantoorgebouw in Nederland ongeschikt voor technologiebedrijven. Gezien de schaarste aan gekwalificeerd personeel in de technologiesector, doen bedrijven er dan ook goed aan hun kantoren meer in te richten naar de wensen van hun werknemers.

Dit blijkt uit rondvraag van online carrièresite voor de tech community Dice bij Nederlandse tech professionals. Maar liefst 65% van de ondervraagde professionals vindt de werkomgeving zeer belangrijk tot essentieel voor hun geluk en welzijn. 69% zegt dat de werkomgeving of het kantoor creativiteit stimuleert. Toch kunnen de Nederlandse kantoren ons technisch personeel maar matig bekoren: 51% vindt het gemiddelde kantoorgebouw niet geschikt om in te werken.

Thuiswerken & snooze zones
Het grootste deel van de respondenten wil het liefst thuis werken (45%), dan wel later beginnen of vroeger stoppen (39%). Daarnaast verwachten tech professionals dat zij over een aantal jaar gebruik kunnen overnachten op hun werk door gebruik te maken van speciale ‘snooze zones’. 33% van de ondervraagden verwacht dat dergelijke voorzieningen binnen tien jaar de norm zijn in kantoorgebouwen van succesvolle bedrijven.

Ook verwachten professionals dat virtual reality zijn intrede gaat doen op de werkplek (35%), denken zij dat we nooit meer in hoeven te loggen met vervelende wachtwoorden dankzij gezichtsherkenningssoftware (37%) en voorspellen veel mensen dat verplaatsbare muren de norm gaan worden (35%). De komst van tech-vrije zones wordt waarschijnlijk (30%) genoemd, terwijl een gaming area met bijvoorbeeld Xboxes door 21% in de top 5 wordt gezet. Ook het gratis in-house café of restaurant doet het goed als wensdroom (38%).

Samenwerken wordt steeds belangrijker
Professionals verwachten ook dat samenwerken steeds belangrijker wordt. 43% verwacht dat we binnen tien jaar zullen werken met een mix van verschillende bedrijven die naast en met elkaar actief zijn. Samenwerking binnen sectoren wordt zo vereenvoudigd en gefaciliteerd.

Gevraagd naar specifieke opties voor de inrichting van kantoren, denkt 51% dat de whiteboards in de vergaderzaal in de toekomst worden vervangen door interactieve projectoren. Slechts 8% durft te dromen van robotmassages aan hun bureau.

De meest iconische kantoorgebouwen ter wereld
Maar hoe ziet zo’n inspirerend kantoor er dan uit in de praktijk? Dice presenteerde de tech professionals een lijst van de meest iconische kantoorgebouwen ter wereld en vroeg hen een top 3 te kiezen. De Google-vestiging in Tel Aviv eindigde met grote afstand op de eerste plaats (60%), gevolgd door Pixar in Emeryville (26%) op twee en een gedeelde derde plaats voor Facebook in Menlo Park en Twitter in San Francisco (beiden 23%).

De inrichting van het winnende kantoorgebouw, ontworpen door interieurdesignbureau Camenzind Evolution, is volgens Dice gericht op het creëren van een werkomgeving die de creativiteit en de inspiratie bevordert. Het kantoor is onder andere voorzien van een Lego-kamer, een muziekkamer, een sportruimte, een dakterras met uitzicht over de Middellandse Zee en een glijbaan tussen de verdiepingen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024