Wouter Hoeffnagel - 16 maart 2016

Steeds meer bedrijven willen een cybercrimeverzekering

Door de toegenomen digitalisering en interconnectiviteit lopen bedrijven steeds meer risico doelwit te worden van cybercriminaliteit. Cyberdreigingen zijn hiermee één van de grootste wereldwijde gevaren geworden van zowel 2016 als de komende jaren. Steeds meer bedrijven krijgen dan ook interesse in een cybercrimeverzekering.

Dit stelt IDC, dat verzekeringsmaatschappijen adviseert in te zetten op cybercrimeverzekeringen. Het onderzoeksbureau verwacht dat dit segment de komende jaren fors zal groeien en cybercrimeverzekeringen op steeds bredere schaal zullen worden omarmd. Voor verzekeringsmaatschappijen biedt deze ontwikkeling volgens IDC grote kansen, aangezien veel verzekeraars het segment tot nu toe links hebben laten liggen.

Skeptisch
Veel verzekeringsmaatschappijen zijn volgens IDC nog zeer skeptisch over het potentieel van het segment. Vooral over de marktpenetratie en de groei van deze markt bestaan door verschillende redenen twijfels. Zo ontbreekt het aan historische gegevens over de ontwikkeling van het segment en is bij verzekeraars onvoldoende kennis over de risico’s die cyberdreigingen opleveren. Verzekeraars zijn hierdoor terughoudend te investeren in het opzetten van cybercrimeverzekeringen.

Dit is slecht nieuws voor het bedrijfsleven. Organisaties worden geconfronteerd met een onvolledige dekking van verzekeringen, hoge tarieven en te veel uitzonderingen, beperkingen en onverzekerbare risico’s.