Redactie - 15 maart 2016

De Wondere Wereld van IT: Onderhoud

Als ik naar de lezers van deze column kijk, dan zou mijn aanname zijn dat het merendeel een eigen huis heeft. En ik denk dat deze huizenbezitters bijna zonder uitzondering goed begrijpen dat een huis, op gezette tijden, onderhoud nodig heeft. Bovendien, zo’n gebladderd kozijn staat ook zo armetierig.

Ik heb even opgezocht wat een gemiddelde huizenbezitter kwijt is aan onderhoud. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) zou je gemiddeld 1,5% van de waarde van je woning per jaar moeten besteden aan onderhoud. Het beheer van je woning is wat lastiger. Dan kom je op het terrein van schoonmaken, stofzuigen en aanverwante activiteiten. Deze kosten zijn wat lastig te schatten. Dan ben je er overigens nog niet, want aan verzekeringen en belastingen ben je nog eens zo’n 2,5% kwijt per jaar. En mocht je niet de eigenaar van de grond zijn, dan komt er nog erfpacht bij.

In de wereld van IT kennen we ook deze kostensoorten. Hier gaat het niet over een huis, maar over een applicatie. Ook deze heeft natuurlijk onderhoud en beheer nodig. Gelukkig kennen we geen belastingen, maar helaas wel weer licentiekosten. En erfpacht kennen we ook, dat heet hosting. Er is echter een groot verschil in percentages. Voor onderhoud en beheer van een applicatie mag je al gauw 15% rekenen. Licentiekosten, als de applicatie geen open source is natuurlijk, kunnen ook een aardige kostenpost zijn. En ook de hosting kosten kunnen rap richting de 10% gaan. En dan is er nog de drang om continu de applicatie te verbouwen en er functionaliteiten aan toe te voegen. Ook dat kan gauw oplopen tot 20% per jaar. Dan is een huis toch wat statischer…

Er is nóg een groot verschil. De meeste huizenbezitters weten maar al te goed dat het niet verstandig is om op deze kosten te bezuinigen. Het wegwerken van achterstallig onderhoud kost substantieel meer dan jaarlijks netjes ‘bijpunten’. Los van het feit dat achterstallig onderhoud in sommige gevallen zelfs gevaar kan opleveren. Dat geldt ook één-op-één voor het onderhoud aan applicaties, maar om een of andere reden zijn deze kosten continu een discussiepunt met de rest van de organisatie. En dat verwondert mij. Zouden zij soms geen huizenbezitter zijn?

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com