Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2016

T-Mobile biedt beste mobiele verbindingen van alle Nederlandse telecomoperators

Alle Nederlandse telecomoperators hebben zich afgelopen jaar in bijna alle disciplines verbeterd. T-Mobile presteert het best, op de voet gevolgd door KPN. Vodafone en Tele2 zijn derde en vierde, maar leveren eveneens een buitengewone prestatie.

Dit blijkt uit de P3 connect Mobile Benchmark NL 2016 van het benchmarkingbedrijf P3 en Europese telecommunicatie magazine connect. De benchmark betreft een drive-test gebaseerde analyse van spraak- en datadiensten op LTE (4G)-smartphones en is uitgevoerd gedurende januari en februari 2016 in Spanje, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Verenigde Staten en Australië. Vier meetauto's hebben in totaal 7.600 kilometer afgelegd in Nederland. De metingen hebben plaatsgevonden in geselecteerde grote steden, kleinere plaatsen en verbindingswegen met als resultaat ongeveer 6.600 telefoongesprekken en ruim 38.000 datasessies per operator - bestaande uit 21.000 downloads van live webpagina's, 4.400 downloads van een testpagina, 4.400 YouTube video's (SD+HD), 8.800 file up- en downloads.

Spraakdiensten testen
Spraakdiensten zijn getest door het meten van gesprekken van smartphone naar smartphone. Het succesvol opzetten en verbreken van een verbinding is geëvalueerd evenals de spraakkwaliteit van het bi-directionele audiokanaal. Datadiensten werden getest door middel van het browsen naar populaire live websites en vooraf gedefinieerde statische pagina's, door files te up- en downloaden en door het afspelen van YouTube video's in SD en HD kwaliteit. File up- en download prestaties zijn geëvalueerd op succesratio's en de snelheid. Bij YouTube testen worden tevens de interrupties genoteerd. Iedere operator kon een score bereiken van maximaal 1.000 punten. Deze score wordt voor 65 procent bepaald door de resultaten in de grote steden en 35 procent wordt verdeeld over kleinere plaatsen en verbindingswegen.

In de benchmark van 2016 verdient T-Mobile het 'best in test' predicaat door een duidelijke voorsprong in de spraakcategorie en een kleine voorsprong ten opzichte van KPN in de datascore. In de spraakcategorie laten beide netwerken een bijna perfecte stabiliteit zien met succesratio's die hoger zijn dan 99 procent in alle omstandigheden. T-Mobile dankt de overwinning aan een snellere verbindingsopbouw en een iets betere spraakkwaliteit. Ondanks dat Tele2 geen HD spraakmogelijkheden biedt, en Vodafone een iets tragere verbindingsopbouw en beschikbaarheid heeft - laten ook deze operators succesratio's boven 98 procent zien.

Dataverbindingen
T-Mobile leidt eveneens in de datacategorie, met uitzonderlijke prestaties in grote steden, kleinere plaatsen en op de verbindingswegen. KPN volgt op zeer korte afstand en Vodafone wordt derde - beiden met succesratio's en gemiddelde sessietijden in kleine plaatsen die bijna hetzelfde zijn als de resultaten in grote steden. Tele2, die naar eigen zeggen nog steeds werkt aan de uitbreiding van haar 4G netwerk tot landelijke bedekking, staat vierde maar scoort eveneens overtuigend goed in kleinere plaatsen.