Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2016

94% van de bedrijven in EMEA regio gebruikt tenminste één cloud dienst

94% van de bedrijven in de EMEA regio maakt gebruik van tenminste één clouddienst. Bijna een derde (32%) verwacht over twee tot drie jaar de helft van hun IT-diensten in de cloud te hebben draaien.

Dit blijkt uit onderzoek van Spiceworks onder 175 respondenten uit de EMEA regio en 168 respondenten uit Noord-Amerika. Webhosting is de dienst die het vaakst wordt afgenomen uit de cloud (76%), gevolgd door e-mailhosting (57%) en cloud storage en file sharing (48%). Opvallend is dat het aantal bedrijven in de EMEA regio dat cloud storage en file sharing heeft ondergebracht in de cloud 10% lager ligt dan in Noord-Amerika. Het percentage bedrijven dat Infrastructure as a Service (IaaS) afneemt uit de cloud ligt in de EMEA regio op 25%, 11% hoger dan in Noord-Amerika.

Data in eigen regio opslaan
IT-professionals in de EMEA regio noemen het feit dat er niet langer speciale hardware en software nodig is voor IT-diensten het belangrijkste voordeel van de cloud. Het grootste obstakel is de noodzaak over voldoende bandbreedte te beschikken. Ook merkt Spiceworks op dat de vraag waar data fysiek wordt opgeslagen in de EMEA regio een veel grotere rol speelt dan in Noord-Amerika. Bijna 40% van de IT-professionals in de EMEA regio moet data in een specifieke EU-lidstaat opslaan, terwijl 24% de data in ieder willekeurige EU-lidstaat mag onderbrengen. Slechts 29% is vrij data op ieder fysieke locatie ter wereld op te slaan.

Ook is gekeken naar de impact van het ongeldig verklaren van het Safe Harbour verdrag door het Europees Hof van Justitie in oktober 2015. 22% van de IT-professionals geeft aan hierdoor minder snel geneigd te zijn een cloud dienst te gebruiken. 43% stelt meer vragen over de fysieke locatie waar data wordt opgeslagen voordat een cloud dienst in gebruik wordt genomen. 10% is van plan zijn interne databeheerbeleid aan te passen op basis van de uitspraak van het Europees Hof.

Slecht voorbereid op Europese privacywetgeving
Als we kijken naar de Europese privacywetgeving die op komst is blijkt dat slechts 11% van de Europese IT-professionals al heeft geïnvesteerd in maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan deze regels. 28% geeft aan zich nog niet in de regels te hebben verdiept, terwijl 32% stelt niet precies te weten welke impact deze Europese regels zullen hebben op hun bedrijf.

IT-professionals die een cloud dienst kiezen kijken hierbij vooral naar de kosten (63%). Betrouwbaarheid (61%), beheer van dataveiligheid (47%) en technische ondersteuning (30%) spelen eveneens een belangrijke rol.

Overige resultaten
Voor alle resultaten van het onderzoek van Spiceworks, inclusief een overzicht van de wijze waarop IT-professionals tegen verschillende cloud providers aankijken, zijn te vinden in het onderzoeksrapport ‘Diving into Cloud Services’ van Spiceworks. Het rapport is hier te vinden.