Wouter Hoeffnagel - 11 maart 2016

Europese Commissie werkt aan antitrustzaak tegen Google rond Android

De Europese Commissie is bezig een nieuwe antitrustzaak tegen Google te starten. Ditmaal draait de zaak om het mobiele besturingssysteem Android. De Europese Commissie onderzoekt of Google met Android concurrenten benadeeld door eigen apps en diensten standaard op het platform aan te bieden.

Dit meldt Bloomberg. Het onderzoek naar Android is al in april 2015 gestart. Dit gebeurde nadat Expedia, Microsoft, Nokia en veertien andere bedrijven zich onder de naam ‘FairSearch’ hadden verenigd en in april 2013 een klacht indiende bij de Europese Commissie over de werkwijze van Google. De bedrijven stellen te worden benadeeld doordat Google op het Android platform eigen diensten zoals Gmail standaard aanbiedt. Dit zou een negatief effect hebben op de markt. Ook zou Google fabrikanten van Android smartphone bewust ontmoedigen eigen Android versies te ontwikkelen met alternatieve diensten.

Documenten ontdoen van bedrijfsgeheimen
Anonieme bronnen melden aan Bloomberg dat de Europese Commissie de partijen achter ‘FairSearch’ heeft gevraagd documenten die zij eerder hebben ingediend om hun standpunt te onderbouwen te ontdoen van eventuele bedrijfsgeheimen. Zodra dit is gedaan kunnen de documenten aan Google worden voorgelegd in de antitrustzaak. Het is onduidelijk wanneer de officiële aanklacht wordt ingediend.

Al langer loopt een andere antitrustzaak tegen Google, die draait om Google Shopping. Google zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik door de zoekresultaten van Google Shopping dusdanig te manipuleren dat eigen diensten boven die van concurrenten eindigen. De diensten van Google worden hierdoor eerder gevonden door gebruikers, wat de kans vergroot dat zij voor de diensten van het bedrijf kiezen. Daarnaast loopt er vanuit de Europese Commissie een onderzoek naar de wijze waarop Google omspringt met advertenties. Ook wordt onderzocht of Google gebruik maakt van belastingconstructies om belastingen te ontduiken. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024