Wouter Hoeffnagel - 09 maart 2016

Let’s Encrypt heeft 1 miljoen gratis SSL-certificaten verstrekt

Het project Let’s Encrypt maakt bekend 1 miljoen gratis SSL-certificaten te hebben verstrekt. Het platform is sinds ruim 3 maanden actief.

Dit meldt de Electronic Frontier Foundation (EFF), die opkomt voor digitale burgerrechten en Let’s Encrypt ondersteund. Let's Encrypt is een project dat zichzelf als doel heeft gesteld alle websites op internet gebruik te laten maken van SSL, waarmee verbindingen tussen de server van de website en de eindgebruiker worden versleuteld. Dergelijke beveiliging maakt het voor cybercriminelen moeilijk internetgebruikers af te luisteren.

Voor meerdere domeinen geldig
SSL-certificaten kunnen voor meerdere domeinen worden gebruikt. De 1 miljoen certificaten die Let’s Encrypt heeft uitgegeven zijn geldig voor 2,5 miljoen domeinnamen. Ruim 90% hiervan zou voorheen niet bereikbaar zijn geweest via het HTTPS protocol.

De EFF stelt dat er nog veel werk verricht moet worden om het internet volledig vrij te maken van onveilige protocollen. De organisatie benadrukt echter dat er grote en snelle stappen worden genomen. Ook stelt de EFF dat deze mijlpaal aantoont dat de kosten en bureaucratie rond de aanvraag van SSL-certificaten de omarming van HTTPS in de weg stond.