Wouter Hoeffnagel - 09 maart 2016

Edward Snowden: ‘FBI kan ook zonder Apple een iPhone kraken’

De FBI heeft de hulp van Apple helemaal niet nodig bij het kraken van de iPhone van een terrorist. Dit stelt klokkenluider Edward Snowden.

De FBI is al een aantal weken in een publiek gevecht verwikkeld met Apple. De inlichtingendienst wil dat Apple de iPhone 5C van de schutter bij San Bernardino openbreekt, maar Apple zegt dat wanneer ze dat doen alle iPhones in gevaar komen. Wanneer Apple een achterdeurtje in de software creëert, kunnen criminelen (en inlichtingendiensten) daar misbruik van maken. Ook vreest Apple dat er door toe te geven aan de FBI er een precedent gemaakt kan worden, waardoor inlichtingendiensten in de toekomst via een makkelijke gerechtelijke procedure toegang tot iPhones (en andere technologische apparaten) kunnen krijgen.

Grootste onzin
'De FBI zegt dat Apple de exclusieve technische mogelijkheden heeft om de telefoon te ontgrendelen', zegt Snowden tijdens een conferentie van Common Cause. 'Met alle respect, dat is de grootste onzin.'

'De wereldwijde technologische consensus is tegen de FBI', schrijft Snowden daarnaast in een tweet:

'Er zijn genoeg manieren om een iPhone te kraken'
Volgens Snowden zijn er voor de FBI genoeg manieren waarop ze de iPhone in kwestie kunnen kraken. In de tweet haalt Snowden een stuk van ACLU aan waarin uitgelegd wordt hoe de iPhone gekraakt kan worden. 'En dit is nog maar één manier.'

Het is dan ook niet ondenkbaar dat de FBI dit debat expres publiekelijk voert, terwijl ze wel de mogelijkheid hebben om toegang tot de iPhone te krijgen. Wanneer ze in deze zaak winnen, wordt het in de toekomst immers makkelijker om toegang te krijgen tot versleutelde apparaten. En alhoewel de FBI nu wellicht zelf nog toegang kan krijgen tot versleutelde apparaten, wordt de encryptie van smartphones ieder jaar beter. Ze zouden zich dus wellicht in kunnen dekken voor een tijd wanneer ze smartphones zelf niet meer kunnen binnen kunnen dringen.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024