ICT beveiliging en tekort aan vaardigheden grootste zorg voor CFO’s in 2016
08-03-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

ICT beveiliging en tekort aan vaardigheden grootste zorg voor CFO’s in 2016

Meer dan een kwart (27%) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren maakt zich zorgen over de ICT en databeveiliging van het bedrijf nu steeds meer bedrijfskritische informatie digitaal wordt bewaard in de cloud. Tweede hoogste op het lijstje staan de zorgen over een mogelijk tekort aan de juiste vaardigheden bij hun werknemers (23%). Er is een aanhoudend tekort aan toptalent op specialistische gebieden en deze schaarste zal zich blijven doorzetten nu steeds meer kandidaten op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Dit blijkt uit onderzoek van Robert Half onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren. Een derde uitdaging waar de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren (17%) zich zorgen over maken is het feit dat de uitgaven van het bedrijf oplopen. De Nederlandse economie (15%) en veranderingen in regelgeving en compliance (12%) volgen op het zorgenlijstje.

Bedrijfskritische informatie in de cloud
“Steeds meer bedrijfskritische informatie wordt digitaal bewaard in de cloud waardoor ICT en databeveiliging van groot belang zijn voor de financiële afdeling. Nu er steeds vaker berichten over datalekken en de (on)veiligheid van de cloud verschijnen, merken wij dat steeds meer CFO’s en financieel directeuren zich daar zorgen over maken”, aldus Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

De uitkomsten van het onderzoek zijn te vinden in onderstaande tabel.


Bron: Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half onder 200 CFO’s en financieel directeuren – door afronding is de totale som mogelijk niet 100%

Invloed op bedrijfsprocessen
Deze zaken kunnen invloed hebben op diverse processen binnen het bedrijf. Volgens de financieel directeuren en CFO’s kunnen de issues significante invloed hebben op besluitvormingsprocessen (88%), prestaties van het bedrijf (88%) en de productiviteit (85%).

Volgens Stephan Renken moeten bedrijven vooral het juiste talent in huis hebben om issues het hoofd te bieden: “Het is van belang een team samen te stellen dat in staat is een strategie te bedenken die het bedrijf naar een financieel betere toekomst kan leiden. Tegelijkertijd moet goed worden omgegaan met de zorgen die leven op de financiële afdeling wat betreft ICT en databeveiliging, beheer van de uitgaven en globale economische tendensen. Bedrijven moeten enerzijds investeren in talentmanagementprogramma’s voor het bestaande personeel en anderzijds op zoek te gaan naar professionals met een bepaalde expertise als die niet aanwezig is binnen de organisatie.”

Terug naar nieuws overzicht
Security