Wouter Hoeffnagel - 07 maart 2016

Autisme maakt fijnmaziger testen van ICT mogelijk

RES, leverancier van digitale werkplektechnologie, en Authentict, een ICT-dienstverlener die voornamelijk medewerkers met autisme in dienst heeft, hebben recent een testtraject afgesloten dat tot een succesvolle eerste service-release van RES ONE Workspace heeft geleid. Beide organisaties zijn positief verrast over de resultaten van de samenwerking: “Mensen met autisme kunnen echt iets unieks toevoegen aan het testen van nieuwe software,” zegt Bob de Kousemaeker, Vice President Research & Development bij RES. “Waar bewust de keuze wordt gemaakt om autisme als kracht in te zetten, is het mogelijk om veel fijnmaziger en gedetailleerder te werken.”

Authentict is een organisatie waar mensen met autisme in staat worden gesteld om tot bloei te komen en te excelleren in datgene waar ze goed in zijn. Initiatiefnemer en eigenaar van Authentict, Daan Beukers, ontmoette tijdens zijn loopbaan in de ICT mensen met autisme die ondanks hun talenten aan de zijlijn kwamen te staan. Hij merkte dat deze mensen weliswaar beperkingen hebben, maar ook zeer talentvol kunnen zijn op het gebied van ICT en andere taken die analytisch denkvermogen, oog voor detail en concentratie vereisen. “Mensen met autisme willen in de regel grip op een vraagstuk krijgen,” stelt hij. “Ze zien veel, omdat ze veel willen zien. Omdat ze alles ook heel gedetailleerd documenteren, kunnen wij bovendien enorm veel specifieke data delen met onze opdrachtgevers.”

De klant is geen proefkonijn
Deze gedetailleerde werkwijze werd benut tijdens het testen van het licentiegedeelte van RES ONE Workspace. “RES is geen bedrijf dat de klant als proefkonijn ziet,” zegt De Kousemaeker. “We hebben een echte testcultuur en daar gaat veel tijd in zitten. Waar dat testen handmatig gebeurt, kan Authentict enorm veel waarde toevoegen. Qua tijd en budget, maar ook voor onze eigen medewerkers: voor mensen zonder autisme kan het repetitieve van bijvoorbeeld regressietesten op den duur erg vervelend worden. Mensen met autisme hebben vaak juist behoefte aan dit soort repetitieve taken en waar iemand anders zijn aandacht verliest zal iemand met autisme juist eerder extra scherp en alert worden.” Het testproject werd in oktober vorig jaar gestart en in januari van dit jaar opgeleverd.

Mensen met autisme hebben soms moeite met overzicht, sociale contacten of hebben last van omgevingslawaai. Authentict biedt medewerkers daarom een prikkelvrije werkplek, zonder afleiding. De deskundige begeleiding biedt opdrachten in delen aan zodat de specialist met autisme het overzicht houdt, zich kan concentreren op het werk en niet na hoeft te denken over prioriteiten. Beukers: “Omdat wij in deze behoefte van onze medewerkers voorzien, kunnen zij zich optimaal concentreren. En dat maakt de weg vrij voor hun unieke kwaliteiten, zoals het zien van onderlinge relaties en dwarsverbanden, het doorgronden van de interne structuur van de software. Die verbanden zijn bovendien gekoppeld aan de dimensie tijd en zo kunnen we verbanden leggen op details die misschien al een jaar geleden naar voren kwamen.”