Derde van de medewerkers is niet betrokken bij hun bedrijf
07-03-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Derde van de medewerkers is niet betrokken bij hun bedrijf

De tevredenheid over de werkplek blijkt van invloed te zijn op de betrokkenheid van werknemers bij een organisatie. Werknemers die keuze en zeggenschap hebben over hun werkplek en manier van werken zijn het meest betrokken. Bijna een derde van alle medewerkers blijkt niet betrokken te zijn bij zijn of haar werk en de organisatie.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Steelcase, leverancier van werkplekoplossingen. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos onder 12.480 kenniswerkers in 17 landen. De betrokkenheid van medewerkers blijkt te correleren met de mate van tevredenheid over de werkomgeving. Volgens het onderzoek tonen medewerkers die zeer tevreden zijn met meerdere aspecten van hun werkplek ook een grote betrokkenheid. Voor veel organisaties zijn daarin nog veel stappen te nemen, want slechts 13 procent van de onderzochte kenniswerkers is erg betrokken en erg tevreden met zijn werkplek. 11% geeft aan erg ontevreden te zijn

Keuzevrijheid en zeggenschap
Een onderscheidend kenmerk van betrokken medewerkers is dat zij vaak een grote mate van keuzevrijheid en zeggenschap hebben over waar en hoe ze werken. Niet alleen biedt de kantoorruimte deze mogelijkheden, ook wordt zij hierbij gesteund door het management. Dit betekent ook dat zij hun privacy beter kunnen managen en zich beter kunnen concentreren op hun werk, als dat nodig is.

Hoewel mobiele apparaten voor persoonlijk gebruik wereldwijd allang gemeengoed zijn, laat deze studie zien dat binnen organisaties mensen het nog steeds twee keer zo vaak met ‘fixed technology’ als met mobiele apparatuur moeten doen. Maar liefst 86 procent van de kenniswerkers wereldwijd maakt nog gebruik van een vaste telefoonlijn en 80 procent van desktopcomputers. De percentages voor flexibele apparaten liggen een stuk lager: laptops (39%), mobiele telefoons (40%) en tablets (13%).

Flexplekken en open kantoorruimte
Over de hele wereld zien de meeste kantoren er hetzelfde uit: een combinatie van open ruimtes en privékantoren. Veruit het grootste gedeelte van de werkenden (drie vierde) werkt in een individueel of gedeeld privékantoor. Er zijn echter grote verschillen tussen landen. Nederland behoort tot de meest progressieve landen, met volledig open kantoorlandschappen en flexplekken.

De meest betrokken medewerkers zijn afkomstig uit opkomende economieën, waar mensen andere verwachtingen van hun werkomgeving hebben dan in Westerse landen. Werkenden uit India en Mexico zijn het meest tevreden en betrokken, terwijl Fransen, Belgen en Spanjaarden de minste betrokkenheid tonen. Het land, de cultuur en de verwachtingen spelen allemaal een rol bij de mate van betrokkenheid en tevredenheid met de werkplek, zo laat het onderzoek zien.

Zeggenschap is belangrijk
Het onderzoek laat volgens Steelcase zien dat de werkplek één van de factoren is die medewerkersbetrokkenheid beïnvloed. Christine Congdon, director of research communications: “Vooral zeggenschap over de werkplek is daarbij belangrijk. De meest betrokken medewerkers hebben veel inspraak in hoe zij hun eigen werksituatie kunnen inrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld afhankelijk van hun gemoedstoestand en de taak die ze op dat moment moeten uitvoeren, kiezen waar ze in het kantoor werken en op wat voor een soort werkplek. Een goed ingerichte werkplek kan bovendien dienen als weerspiegeling van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur – ook dat beïnvloedt de betrokkenheid.”

Terug naar nieuws overzicht