Beveiliging van identiteit en toegang van gebruikers schiet tekort
04-03-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Beveiliging van identiteit en toegang van gebruikers schiet tekort

De meeste bedrijven zijn slecht voorbereid zijn op de overgang naar digitale dienstverlening. De beveiliging van de identiteit en toegang van gebruikers schiet hierdoor tekort.

Dit blijkt uit “Identity Crisis: How to Balance Digital Transformation and User Security?”, een onderzoek van Capgemini en RSA onder meer dan 800 managers en professionals uit de VS en Engeland, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en de Benelux. Organisaties die willen meeliften op de digitalisering door snel nieuwe online diensten te ontwikkelen en aan te bieden blijken vaak te weinig te investeren in adequate cybersecurity-maatregelen. Dit zorgt voor aanzienlijke risico’s, vooral voor de wijze waarop de toegang van gebruikers is geregeld.

Veilige toegang tot digitale diensten
62 procent van de managers en professionals vindt het zeer belangrijk of cruciaal om gebruikers op een veilige manier (meer) toegang tot digitale diensten te geven. Echter, slechts 26 procent heeft de technologie hiervoor op orde. Organisaties erkennen de noodzaak om de gebruikersbeleving te verbeteren; 84 procent geeft aan dat meer flexibele en adaptieve authenticatiemethodes nodig zijn.

Ook blijkt dat bedrijven inmiddels in actie komen om hun bestaande beveiligingsmaatregelen te versterken. Vooral in de nasleep van ernstige beveiligingsincidenten nemen de investeringen in Identity and Access Management (IAM) merkbaar toe. Bijna zeven op de tien bedrijven (68 procent) melden een stijging van het budget voor IAM. 28 procent spreekt van een ‘sterke’ stijging.

Overige resultaten
Belangrijkste punten uit het onderzoek:

  • Adaptive Authentication wordt bepalend voor gebruikerstoegang tot apparaten en services. Hoe hoger het ‘risicoprofiel’ van de gebruiker, hoe complexer het inlogproces. 84 procent van de organisaties geeft aan zo’n systeem te overwegen en prioriteit te geven aan toegang via meerdere methodes en apparaten. 
  • 85 procent van de organisaties vindt het (zeer) cruciaal om snel en efficiënt nieuwe diensten te ontwikkelen met cloud technologie, met IAM.
  • Organisaties hechten veel waarde aan de hostinglocatie van beveiligingsdiensten; bijna 90 procent prefereert of eist dat de hosting plaatsvindt in datacenters in het eigen land of de eigen regio.

Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie