Wouter Hoeffnagel - 03 maart 2016

4 op de 10 werknemers zou zichzelf niet laten thuiswerken

Zelfwerken is populair. Lang niet iedere Nederlander is er echter van overtuigend dat dit daadwerkelijk winst oplevert. Zo zou ruim één op de vier Nederlanders zichzelf niet laten thuiswerken. Vooral afleiding en een slechte inrichting van de thuiswerkplek dragen daaraan bij. Goede afspraken, eerlijk zelfonderzoek en een serieuze aanpak kunnen helpen thuiswerken in goede banen te leiden.

Dit blijkt uit onderzoek van Manutan onder 1.000 werknemers naar de efficiëntie op de werkvloer. De helft van de thuiswerkers is weleens afgeleid tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak. De meest genoemde afleidende factoren zijn:

  1. huishoudelijke werkzaamheden (27%),
  2. de kinderen (20%),
  3. en de partner (13%).

Huishoudelijke werkzaamheden zijn overigens voor zowel mannen (25%) als vrouwen (31%) de meest genoemde reden. De partner blijkt vooral voor mannen een flinke afleidingsbron (15%, tegenover 6% van de vrouwen). Verder worden de tv en herrie bij de buren genoemd als productiviteitskillers.

Werkplek is vaak niet goed ingericht
De thuiswerkplek blijkt lang niet altijd goed ingericht te zijn. Zo heeft niet iedereen ruimte in huis voor een apart kantoor. Indien deze wel aanwezig is, is de inrichting hiervan niet altijd op orde. Maar liefst 62% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht. Toch heeft de werkgever daarin volgens de Arbowet een zware verantwoordelijkheid.

Wil je van thuiswerken een succes maken, dan moeten managers/werkgevers en werknemers er serieus voor gaan zitten, zo vindt Lydia Rongen, HR Manager Benelux van Manutan. “Een thuiswerkplek kan de productiviteit juist enorm ten goede komen. Maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager en van de werknemer eerlijkheid en een goede aanpak. Niet alleen voor het inrichten van een uitstekende thuiswerkplek, maar ook om mogelijke afleiding in goede banen te leiden” aldus Rongen. “Een beetje afleiding is overigens prima, want niemand kan uren achter elkaar supergeconcentreerd en productief zijn. Maar maak wel onderscheid tussen gewenste en ongewenste afleiding. En natuurlijk moeten iemands werkzaamheden wel geschikt zijn om thuis te verrichten. Wanneer je bijvoorbeeld in een productiehal of magazijn werkt, gaat dat vaak niet of lastig.”