Wouter Hoeffnagel - 03 maart 2016

Gartner: 'Een op de drie bedrijven gebruikt het Internet of Things'

Bijna één op de drie van de bedrijven maakt op dit moment gebruik van het Internet of Things (IoT). Naar verwachting wordt IoT dit jaar in veel verschillende sectoren op grote schaal omarmd.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner. 29% van de bedrijven maakt op dit moment gebruik van IoT. 14% is van plan binnen de komende twaalf maanden gebruik te gaan maken van de technologie, terwijl nog eens 21% verwacht dit na 2016 te doen. Het aantal bedrijven dat IoT gebruikt groeit hierdoor in 2016 met 50%, waardoor in totaal 43% van alle bedrijven eind 2016 IoT zal hebben omarmd. Het overgrote merendeel van de bedrijven (64%) verwacht uiteindelijk IoT te zullen gebruiken.

38% heeft geen plannen met IoT
Gartner merkt echter ook op dat 38% van de bedrijven geen plannen heeft IoT te implementeren. 9% van de organisaties ziet geen enkele relevantie in de technologie. “Terwijl het belang van het IoT bijna universeel wordt geaccepteerd maakt slechts een derde van de onderzochte bedrijven hier actief gebruik van”, zegt Chet Geschickter, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “Dit komt grotendeels door twee redenen. Het eerste obstakel is business gerelateerd. Veel bedrijven hebben nog geen duidelijk beeld van de voordelen die het IoT kan opleveren en hebben nog geen tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van ideeën om IoT tot te passen op hun organisatie. Het twee obstakel zijn bedrijven zelf. Veel deelnemers aan het onderzoek hebben onvoldoende expertise en personeel in huis voor IoT en tonen een gebrek aan duidelijk leiderschap.”

De omarming van IoT verschilt per sector. Vooral zware industrieën zoals de olie- en gasindustrie, de maakindustrie en utiliteitsbedrijven maken veel gebruik van het IoT. Service gerichte ‘lichtere’ sectoren blijven echter achter. Gartner schat 56% van de bedrijven in ‘asset intensieve’ zware industrieën tegen het eind van 2016 IoT hebben omarmd. Binnen ‘lichtere’ industrieën ligt dit percentage op 36%.

IoT wordt vooral voor interne doelstellingen ingezet
Van de bedrijven die het IoT al hebben geïmplementeerd richt het merendeel zich op het realiseren van interne operationele verbeteringen, terwijl minder aandacht is voor externe klantgerichte doelstellingen. De primaire business case voor het IoT is intern gericht, en legt de focus voornamelijk op het verbeteren van efficiëntie, realiseren van kostenbesparingen en een betere inzet van assets (52%). Externe voordelen zoals een verbeterde klantenervaringen of een hogere omzet krijgt minder aandacht (40%).

Wel verwacht Gartner dat steeds meer bedrijven zich de komende tijd gaan richten op het verbeteren van klantervaringen met behulp het IoT. Het aantal partijen dat zich hierop richt verdubbelt naar verwachting van 18 tot 34%. Ook gaan bedrijven naar verwachting het IoT inzetten om concurrentievoordeel te behalen.