Welke trends in digitale transformatie kunnen we dit jaar verwachten?
02-03-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Welke trends in digitale transformatie kunnen we dit jaar verwachten?

Digitale transformatie vindt overal plaats. Het was dé trend van 2015 en zal ook in 2016 voor de meeste organisatie een top-thema zijn. Volgens Wilfred Harbers, Director Digital Solutions Consulting Benelux bij Software AG, komt dit mede doordat consumentengedrag voor veranderingen blijft zorgen en een vraagteken achter elk businessmodel zet. Welke ontwikkelingen op het gebied van software integratie en APIs zien we en hoe kunnen organisaties daarmee hun digitale transformatie in 2016 effectief ondersteunen? Software AG zet acht ontwikkelingen op een rij.

1. Alles wordt hybride
De complexiteit van cloud-adoptie en de behoefte aan meer innovatie om online apps te kunnen bouwen, dwingt IT om verschillende cloud-opties te verkennen. Bedrijven willen een hybride cloud, hybride integratie en zelfs een managed cloud. Bedrijven willen naast de gangbare publieke cloud-oplossingen nu ook over gaan op echte hybride oplossingen. In plaats van alleen te focussen op publieke en private cloud-opties, zal IT andere modellen gaan verkennen voor meer flexibiliteit en controle.

2. De rol van Swagger in API-ontwikkeling wordt groter
Het Swagger API framework wordt de facto standaard en initiatieven zoals Open API standaardiseren de rol van Swagger in API-ontwikkeling. Vendoren zullen zich achter de Open API-initiatieven scharen en Swagger een broodnodige boost geven. Hierdoor groeit het uit tot de meest gebruikte API-standaard en RAML (RESTful API modeling language) zal na verloop van tijd uit het zicht verdwijnen.

3. API’s maken ‘self-service’-integratie mogelijk
Beeld je een wereld in waar alles een API is en al je data direct toegankelijk is voor jou en degenen die jij toestemming geeft. Hiertoe behoren ook je klanten, partners, leveranciers, banken en bijna iedereen in je ecosysteem. Hoe beheer je deze gecompliceerde wereld van datatoegang? Hiervoor is een API Management Platform nodig dat verder gaat dan ‘self-service’ API Portals en ook veiligheid, toegang, beheer, service-architectuur, governance, monitoring, en integratie ondersteunt.

4. Bimodal IT wordt mainstream
Ontwikkelaars, business integrators en DevOps-structuren zullen nog beter samenwerken om nieuwe applicaties en interfaces te leveren en het totale innovatiequotiënt van de organisatie te versnellen. Verschillende integratiemodellen komen samen in het kader van IT en versterken de organisatie.

5. Integratie maakt de verborgen meerwaarde van Big Data zichtbaar
Bedrijven maakten tot nu toe gebruik van Hadoop-platformen voor het opslaan van datasets zonder de volledige waarde te benutten. De toenemende integratie van bestaande systemen met nieuwe Hadoop-platformen zullen de verborgen waarde zichtbaar maken. Hierdoor kan Big Data eindelijk worden gebruikt om slimme beslissingen te maken om bijvoorbeeld de klantervaring te optimaliseren.

6. Microservices vervangen monolithische architecturen
Microservices nemen langzaam de plek in van monolithische architecturen. Nu organisaties aan de slag gaan met digitale transformatie, beseffen zij zich dat de grootste obstakels voor snelle innovatie de monolithische legacy-architecturen zijn en vinden zij manieren om meer ‘DevOps’-vriendelijke architecturen te implementeren, gebaseerd op microservices.

7. MDM en IoT event-afhandeling komen bij elkaar
De steeds bredere definitie van Customer-360 zorgt ervoor dat Master Data Management-platformen de data over het koopgedrag van klanten gebruiken door deze te linken aan standaard MDM-datakwaliteitsprocessen, zoals cleansing en matching. Bijvoorbeeld, het synchroniseren en verrijken van het klanten master record met gecorreleerde sensordata wordt een vereiste voor het MDM-consolidatieproces van klantgegevens.

8. MDM wordt mooier en slimmer
MDM-oplossingen blijven medewerkers die de rol van ‘data steward’ hebben ondersteunen bij het vereenvoudigen van het schoon en ‘fit’ houden van de data, door geïntegreerde data, business intelligence-tools en ‘dash-boarding’ samen te voegen. Voor organisaties gaat hierdoor de waarde en impact van superieure datakwaliteit in hun bedrijfsprocessen omhoog.

“Dit jaar ligt de focus op het richten en inrichten van de benodigde IT-capaciteiten voor een snellere transformatie. Organisaties beseffen zich dat de bestaande modellen maar deels in staat zijn om deze transformatie te ondersteunen. Onze voorspellingen samengevat gaan over hoe organisaties betere business applicaties kunnen samenstellen, bouwen en uitrollen. Dit zal immers bepalen hoe zij zich kunnen transformeren tot digitale ondernemingen”, aldus Harbers.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud