Universiteit Twente behaalt hoogste score met ICT-onderzoek

02-03-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Universiteit Twente behaalt hoogste score met ICT-onderzoek

De Universiteit Twente (UT) is van negen onderzochte Nederlandse universiteiten in een onderzoek van professor Gerard van Oortmerssen van De Onderzoekerij de hoogste score haalt voor de kwaliteit en relevantie van haar informatica onderzoek. De commissie is vooral lovend over het aantal spinoff ondernemingen en het succes waarom de UT externe financiering weet aan te trekken.

De Onderzoekerij heeft het onderzoek van negen Nederlandse universiteiten onderzocht. Het ICT-onderzoek van de UT wordt uitgevoerd door het onderzoeksinstituut CTIT. Informatica is in Twente gebouwd op twee pijlers: Dependable Networked Systems en Human Centered Computing. In de eerste pijler staan de wetenschappelijke uitdagingen rondom betrouwbare software en complexe systemen centraal. De tweede pijler onderzoekt natuurlijke en intelligente interactievormen tussen mens en technologie.

Project WiBRATE
Als voorbeeld van een succesvol onderzoek noemt de ‘visitatiecommissie’ onder leiding van professor Van Oortmerssen het project ‘WiBRATE’. Hierin werken informatici samen met werktuigbouwkundigen en civiel-ingenieurs. Met behulp van sensoren, draadloze communicatie en data-analyse ontwikkelen zij systemen om trillingen en slijtage van industriële systemen of infrastructurele werken te monitoren.

De UT brengt per jaar gemiddeld vier spinoff bedrijven voort. Ook hierover is de commissie lovend. “In Twente spreek je eerst met een business developer en niet met juristen”, tekende de visitatiecommissie op.

Rapport
Het volledige rapport van de visitatiecommissie onder leiding van professor Gerard van Oortmerssen is hier te vinden. In dit rapport zijn de beoordeling van alle negen onderzochte Nederlandse universiteiten terug te vinden.

Terug naar nieuws overzicht