Wouter Hoeffnagel - 26 februari 2016

Ruim 10% van de Nederlanders vindt virtueel even goed als face-to-face

Ruim 1 op de 10 Nederlanders (11%) vindt virtueel contact net zo goed als face-to-face. Bijna een kwart (23%) heeft liever face-to-face contact. Hiermee is Nederland één van de landen samen met de UK, Tsjechië, België, Zweden en Duitsland die het minst virtueel zijn ingesteld.

Dit blijkt uit GfK onderzoek uitgevoerd onder 27.000 mensen in 22 landen, waaronder ook Nederland. Ons land wijkt af van het wereldwijde gemiddelde waar juist 23% aangeeft virtueel contact net zo goed te vinden als face-to-face en 15% voorkeur voor face-to-face contact heeft.

Virtueel contact komt steeds vaker voor

Via steeds meer kanalen is virtueel contact mogelijk. Denk hierbij aan video conferencing op het werk, FaceTime via je smartphone, gesprekken via Facebook en WhatsApp of het ontdekken van andere steden en ontmoetingspunten zoals restaurants en musea met behulp van Google Street view.

In Nederland is er nauwelijks verschil tussen man en vrouw. 12% van de mannen en 11% van de vrouwen vindt virtueel contact net zo goed als face-to-face. Over de vraag of deze manier van communiceren net zo goed is als face-to-face zijn de meningen over verdeeld. Zo geeft 22% van de mannen en 24% van de vrouwen aan liever face-to-face contact te hebben in plaats van virtueel contact.

Leeftijdsverschillen

Niet verrassend is het het percentage mensen dat virtueel contact net zo goed vindt als face-to-face contact in de jongste leeftijdsgroep (15-19 jaar) het grootste (25%) Naarmate mensen ouder worden, wordt de voorkeur voor face-to-face steeds sterker. Van de leeftijdsgroep ' 60+' vindt nog maar 6% virtueel contact even goed als face-to-face. 30% communiceert liever face-to-face.

Als we naar andere landen kijken valt op dat het percentage mensen dat virtueel contact net zo goed vindt als virtuele interactie in Nederland relatief laag is. Zo ligt dit percentage in Brazilië en Turkije op 34%. Van de top 5 landen die geen voorkeur hebben voor face-to-face, volgen Mexico (28%), China (27%) en daarna Rusland (24%).

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024