Redactie - 25 februari 2016

Wat is het Software Defined Datacenter?

Het Software-Defined Datacenter gaat de wijze waarop IT wordt gedeployed en beheerd drastisch wijzigen. Het Software-Defined Datacenter (of SDDC) vertegenwoordigt waarschijnlijk de grootste fundamentele shift voor IT in dit tijdperk. Eenvoudig uitgelegd, het SDDC is een oplossing waarin de gehele technologie stack (computing, networking en storage) volledig wordt gevirtualiseerd en geautomatiseerd. Dit maakt IT sneller, meer wendbaar en goedkoper. Daarnaast kan het op iedere cloud worden toegepast (private, public of hybride). Deze technologie is voor bedrijven de belangrijkste opstap in de transformatie naar een Software-Defined Enterprise. Het is geen overdrijving om te zeggen dat dit de wijze wordt waarop mainstream bedrijven hun IT intern of extern zullen afnemen en consumeren.

Hoe zijn we hier gekomen

Met de opkomst van de commerciële toepassing van computers in de jaren 80, begonnen organisaties zelf controle te nemen over hun eigen IT. De afhankelijkheid van kostbare mainframes werd vervangen door goedkope, low-end servers die in grote getale gebruikt werden. Op dat moment draaide iedere server één applicatie en gebruikte gemiddeld slechts 15 tot 20 procent van de beschikbare capaciteit. Niet onverwacht, werden ruimte, verbruik en efficiency al snel een factor van zorg.

Na de uitvinding van x86 virtualisatie, 15 jaar geleden door VMware, begonnen we snel in te zien dat het datacenter voor altijd veranderd was. Door virtualisatie waren bedrijven in staat om verschillende workloads te draaien op een enkele server. Hiermee werden hardware, ruimte, energie en manuren bespaard. IT engineers namen massaal een virtual-first houding aan. Virtualisatie is stevig gegroeid en in 2011 was meer dan de helft van alle server workloads in het datacenter gevirtualiseerd.

Maar zoals we weten: IT never sleeps en in het afgelopen decennium zijn inmiddels ook de andere lagen van het datacenter succesvol gevirtualiseerd. Nu kunnen naast compute ook netwerk en storage infrastructuur in software worden geleverd en worden samengevoegd in één resource pool die ervoor zorgt dat resources efficiënt en geautomatiseerd worden verdeeld. Dit on-demand consumptie model biedt vergaande besparingen in het datacenter.

Het SDDC ondersteunt de reis naar IT-as-a-Service en biedt de ideale bouwstenen voor het bouwen van private, public en hybride clouds. Het SDDC is echter meer dan alleen de virtualisatie van hardware. Het biedt een toolkit waarmee complete datacenters kunnen worden geautomatiseerd en beheerd vanuit één cockpit.

Oude problemen, nieuwe oplossingen

Groei van data naar “big data"

Data is de levensader geworden van veel bedrijven en de snelheid waarmee bedrijven data verzamelen stijgt exponentieel. Dit biedt nieuwe kansen, bedrijven kunnen nieuwe inzichten ontwikkelen en op basis hiervan uitbreiden naar nieuwe regio’s, diensten of producten. De groei in data en applicaties leidt echter wel tot zorgen omtrent datacenter resources en potentiële capaciteit issues.

Snelheid en wendbaarheid van de organisatie

De markt is significant sneller geworden en organisaties moeten in staat zijn snel te reageren op potentiële opportunities of het risico lopen om terrein te verliezen ten opzichte van de competitie. In het huidige IT model, moeten bedrijven weken of maanden wachten op de spin-up van nieuwe omgevingen. Ondanks dat virtuele servers in minuten kunnen worden gerealiseerd, duurt het daadwerkelijk “provisionen” van de hardware en de ondersteunende netwerk en storage capaciteit veel langer. Het SDDC rekent hiermee af. Het SDDC heeft alle infrastructuur gevirtualiseerd zodat infrastructuur zo goedkoop en eenvoudig te realiseren zijn als virtuele machines. Weken of maanden worden daadwerkelijk minuten en bedrijven kunnen nieuwe applicaties eenvoudig met een paar klikken realiseren, waardoor en direct op kansen gereageerd kan worden als deze zich voor doen.

Verlagen van kosten

De groei van het datacenter op basis van het huidige kostenmodel is voor de meeste bedrijven economisch niet haalbaar. Er is een nieuw model nodig die de kosten van het datacenter (investeringen en kosten) drastisch verlaagt. Het SDDC leunt op de technologie van de grote cloud pioniers zoals Amazon en Facebook die inmiddels via open source en commerciële producten ook voor bedrijven beschikbaar is. De efficiency van het datacenter kan worden verhoogd door gebruik te maken van gestandaardiseerde hardware, waarmee de CapEx of investeringen fors kunnen worden verlaagd. Ik verwijs graag naar het onderzoek van Taneja analyst group, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe iedere organisatie haar investeringen in infrastructuur met 49% kan verlagen. Daarnaast is het in de volgende generatie datacenters (SDDCs) heel normaal dat één enkele engineer 10.000 servers beheert. Dit is een doorbraak in het verlagen van de operationele kosten van IT.

Het SDDC wordt geleverd in een flexibele mix van Private of Hybride clouds

Infastructuur, applicaties en services kunnen worden gerealiseerd op zowel private clouds als op publieke infrastructuur van providers als Amazon, Google en Microsoft, waardoor er een naadloze workload mobiliteit in een hybride cloud omgeving wordt gecreëerd.

Traditionele IT gaat met pensioen

Sommige bedrijven maken al gebruik van de voordelen van de voortschrijdende datacenter technologie. Zo heeft een fabrikant van sport kleding de overstap naar het SDDC gemaakt en is daardoor in staat om in zeer korte tijd resources aan gebruikers aan te bieden in plaats van dagen, weken en soms maanden te moeten wachten. Dit bedrijf heeft tonnen bespaard dankzij verbeterde performance en efficiency.

Met toenemende druk op CIOs om een bedrage te leveren aan de omzet en het resultaat van de business, zal de vraag en noodzaak naar flexibele en robuuste infrastructuur blijven stijgen als aandachtspunt op de agenda. De vraag vanuit de markt begint momentum te krijgen en het komende jaar (en daarna) zullen we een snelle transformatie zien in hoe bedrijven IT faciliteren. Toch zijn er nog steeds veel bedrijven die het toekomstige datacenter model nog moeten onderzoeken.

Kansen verzilveren

Gartner verwacht dat het SDDC aandeel wereldwijd zal stijgen van 4% in 2015 naar ruim 60% in 2020. Kansen voor u en uw business om zich te onderscheiden van de concurrentie in time-to-market én economics.

Door: Arnold Juffer, Technology Strategist DatacenterNext