SURFsara breidt capaciteit van de nationale supercomputer Cartesius uit

15-02-2016 | door: Witold Kepinski

SURFsara breidt capaciteit van de nationale supercomputer Cartesius uit

SURFsara breidt in de tweede helft van 2016 de capaciteit van de nationale supercomputer Cartesius uit. Onderzoekers werken met steeds complexere modellen en steeds grotere datasets, waardoor zij meer capaciteit nodig hebben. SURFsara heeft een contract getekend met Atos voor de uitbreiding van de supercomputer. 

De Bull supercomputer van SURFsara wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door universiteiten, onderzoeksinstituten en in beperkte maar toenemende mate door het bedrijfsleven. Cartesius wordt onder andere ingezet voor klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidshinder en product- en procesoptimalisatie zo meldt Prof. dr. ir. Anwar Osseyran, algemeen directeur SURFsara: “Bij de aanschaf van het systeem heeft SURFsara gekozen voor een on-demand strategie. Zo kunnen wij kosteneffectief rekenkracht aanbieden die is toegesneden op de behoeften van Nederlandse onderzoekers, en kunnen zij steeds gebruik maken van de allerlaatste technologie.”

Intel

Cartesius wordt uitgerust met de nieuwe sequana-technologie van Bull, het merk voor technologische producten en software van Atos. Daarnaast zal de supercomputer de laatste Intel-processors (Broadwell) krijgen, en EDR InfiniBand. De snelheid van de computer wordt hiermee uitgebreid met 260 Tflops/s tot in totaal 1,8 Pflops/s. Het voordeel van dit nieuwe type nodes is dat het systeem hiermee toekomstbestendig is en kan worden uitgebreid met de laatste technologie op het gebied van processors, accelerators en interconnect.

De nationale supercomputer Cartesius wordt mogelijk gemaakt door SURF met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.

WK

Terug naar nieuws overzicht