Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2016

Scholieren debatteren over digitalisering tijdens ION DeBattle

120 Utrechtse scholieren zijn op donderdag 4 februari naar de IPON beurs gekomen voor de ION DeBattle. Een aantal leerlingen ging op het hoofdpodium van de Jaarbeurs de strijd met elkaar aan. 

De leerlingen discussieerden over verschillende stellingen zoals "mijn school moet sneller digitaliseren" en "digitaal leren is beter dan instructie van de leraar” met als overkoepelend thema "Hoe digi-wijs ben jij?!". Dit deden zij niet alleen met elkaar, maar ook met een aantal mensen uit het bedrijfsleven en bekende Nederlanders, zoals Henkjan Smits en Claire Boonstra. De ION DeBattle is een initiatief van Stichting Innovatief Onderwijs Nederland (Stichting ION).

Wat is digitalisering?
Voorafgaand aan de ION DeBattle hadden de leerlingen op school les gekregen over wat digitalisering daadwerkelijk inhoudt. Aansluitend werd er een workshop gegeven over discussiëren in samenwerking met Discussiëren Kun Je Leren (DKJL), deze lessen worden inhoudelijk ondersteund door Thomas en Charles. Met deze kennis op zak waren de leerlingen klaargestoomd voor de ION DeBattle op de IPON.

“Digitale leermiddelen moeten docenten ondersteunen, zodat zij zich meer kunnen richten op de leerlingen.” De leerlingen uit Utrecht hebben over het algemeen gelijke meningen over digitaliseren van onderwijs; het moet complementair zijn aan de leerkracht. Één van de leerlingen maakt zich zorgen over de banen van leraren: “Als we alles digitaliseren, hebben docenten straks geen baan meer. Dat is zielig.”, waarop Paul, de winnaar van de ION DeBattle reageerde met: “Ja, als we daar rekening mee moeten houden... Vroeger hadden we paardenkarren, nu auto’s. Nu zitten alle paarden zonder werk!”

Leuke discussies
Mede door de winnaar van de ION DeBattle, Paul van het Gregorius College, kwamen er veel leuke discussies los. Paul had een uitgesproken mening over digitaliseren van onderwijs. "We vinden onmenselijke aspecten nu nog eng, maar straks worden computers even menselijk als wij en dan is het niet meer eng”, merkte Paul op. Ook zei de leerling: “We kijken nu alleen maar wat het internet kan doen, maar software wordt steeds slimmer. Een computer kent jou straks super goed en kan je precies helpen met wat jij nodig hebt.” Hij heeft als debat-held een prijzenpakket voor zijn school gewonnen, waaronder een 3D bril en een ION QuickScan. Deze scan van Stichting ION bestaat uit een QuickScan van Stichting ION, een AV scan van Active Group, een GoFuture abonnement van Serious Game Media en Kuseema en een ICT kwaliteit & kosten advies van Veltwerk.

De adviezen van de leerlingen tijdens de ION DeBattle zijn gebundeld in een manifest