Redactie - 09 februari 2016

Digitale transformatie maakt het onderwijs persoonlijk

Ook in het onderwijs is de digitale transformatie niet meer weg te denken. Een toenemend aantal onderwijsinstellingen digitaliseert het onderwijs. De Nederlandse start-up Dedact biedt een digitaal platform aan, en groeit daarin razendsnel. Die groei wordt gefaciliteerd door een managed cloud-oplossing van Rackspace.

Dedact is een succesvolle Nederlandse start-up in onderwijsland die software maakt om het volledige lesprogramma van middelbare scholen te digitaliseren. De traditionele handboeken en werkboeken worden zo bij steeds meer onderwijsinstellingen vervangen door software. “Waar scholen vroeger bij een grote uitgeverij boeken kochten, schaffen ze nu in plaats van boeken iPads, chromebooks of andere tablets aan”, zegt Frank van Rest, Director of Technology bij Dedact. “Maar daar moet dan ook lesmateriaal op verschijnen. Wij maken de software om dat lesmateriaal daar aan te bieden, voor zowel de leerling als docent.”

Een belangrijk onderdeel in de software van Dedact is data-analyse. “Wij kijken heel goed naar het leergedrag van de leerling, en geven op basis daarvan terugkoppeling aan zowel de leerling als de docent zodat het onderwijs persoonlijker wordt.

Feedback

“Zo kijk je eigenlijk nooit of de kennis echt geland is. Dat kwam pas bij de toets. Daarna was er geen moment meer om het te repareren, en dat is jammer. Wij proberen van het begin af aan te monitoren en de leerlingen en docenten feedback te geven, zodat al voor de toets duidelijk is wat er begrepen wordt en wat niet. Zo kan de leerling daar zelf mee oefenen en kan de docent daar aandacht aan geven.”

Dedact is op dit moment actief op meer dan honderd scholen. Van Rest: “Er zijn in Nederland ongeveer zeshonderdvijftig scholen waarvan er honderdvijftig tot tweehonderd leerlingen voorzien van een device, zoals een laptop of tablet.. Dat aantal groeit snel en wij groeien daarin mee. We hebben nu meer dan vijftig procent marktaandeel in het digitaal uitleveren van leerplatforms.

Cloudbeheer uitbesteed
Dedact heeft in eerste instantie zelf alle benodigde software ontwikkeld. “Maar”, zegt Van Rest, “op een gegeven moment ga je toch kijken wat je zelf doet en wat je bij een andere partij kunt neerleggen. Daarover zijn we met Rackspace in gesprek gegaan. In overleg met Rackspace hebben we vervolgens onze architectuur aangepast en verhuisd naar hun infrastructuur. Dit betekent dat Rackspace verantwoordelijkheid draagt op het gebied van uptime en support. Daarbij zijn we zelf goed op de hoogte van de performance van onze software, dankzij een combinatie van eigen tools en tools van Rackspace.”

Het lopende schooljaar is het eerste jaar dat Dedact werkt met cloud management van Rackspace. “De gesprekken zijn begonnen in december 2014. Begin 2015 hebben we intensief contact gehad over de vraag hoe we de transitie konden maken. In ons geval is die transitie eigenlijk alleen goed te doen in de zomervakantie als alle scholen dicht zijn. Dus in de zomervakantie hebben we de transitie gemaakt.”

De juiste focus
Dedact zocht vooral een partij die excellente support kon leveren. “We hebben zelf geen system engineers of mensen die op serverlevel alle kleine details weten. Dat willen we ook niet. We willen ons bezighouden met features die onze gebruikers raken. Rackspace was een partij die dat goed begreep en die ook goed hands-on met ons kon praten over oplossingen. Zij waren bereid om daar tijd in te stoppen. Dat heeft ons doen besluiten om de transitie te doen.”

“Het belangrijkste is dat we zelf geen expertise in huis hoeven te halen op het gebied van cloud management. Voor een kleine organisatie als de onze maakt dat veel uit. Wanneer je één medewerker erbij neemt zou het toch betekenen dat tien procent van je workforce zich daarmee bezighoudt, terwijl onze gebruikers er niet per se iets aan hebben. Het is ook niet zo business critical dat we het in eigen handen moeten hebben. Het is wel heel erg belangrijk, maar op een andere manier. Het moet gewoon heel goed zijn. Dan zoek je een partner die dat heel goed kan doen.”

Schaalbaarheid

Een van de belangrijkste uitdagingen die Dedact hiermee aanpakt is schaalbaarheid.“Onze uitdaging is dat we iedere jaar verdubbelen. En dan niet geleidelijk, maar na iedere zomervakantie groeit het explosief. Dat wil je kunnen testen, dus schaalbaarheid is van cruciaal belang. Het mag geen weken duren voordat je erop voorbereid bent. Binnen onze cloud- omgeving bij Rackspace kunnen we eenvoudig en zeer snel schalen naar het niveau dat we op dat moment nodig hebben.”

“Zeker in het begin van het schooljaar zijn we relatief kwetsbaar, omdat er veel nieuwe gebruikers zijn die allemaal willen weten hoe het allemaal werkt. Er ligt dan veel druk op de organisatie. Dan wil je niet ook nog eens technische problemen hebben die zorgen dat dat moeilijker wordt dan nodig is. Het is voor ons belangrijk dat het stabiel, getest en veilig is. We lanceren ook vaak nieuwe features in het nieuwe schooljaar en dat vraagt weer om andere zaken van de architectuur. Dat wil je ook op een veilige en solide basis doen, zodat je niet voor verrassingen komt de staan in een periode wanneer er veel druk op de organisatie staat.”

Succes door continue feedback      

Van Rest schrijft het succes van Dedact toe aan het intensieve contact met de doelgroep. “We hebben veel contact met docenten en leerlingen. Daar zijn wij op ingericht, in tegenstelling tot een traditionele uitgeverij, die maakt eens in de zoveel jaar een boek en dat proberen ze dan te verkopen. Zij hebben geen proces om iets met feedback te doen. Wij brengen iedere dag een editie uit. Wanneer wij feedback krijgen van een docent verwerken we dat direct. Onze flexibele infrastructuur maakt dat allemaal mogelijk.”