Redactie - 10 februari 2016

Op zoek naar de juiste mix tussen cloud en eigen bodem

Het is nog niet zo legendarisch als de eerste stap van de mens op de maan, maar voor veel organisaties voelt de overgang naar de cloud als een eerste voorzichtige stap in een nieuwe wereld. 

Bedrijven zijn aan het zoeken naar het hoe en waarom van de cloud. Begeleiding en advies is daarbij vaak van harte welkom, weet Viktor van den Berg, Solution Architect bij PQR, advies- en implementatiepartner voor moderne datacenter-, workspace- en cloudoplossingen.

"Sommige klanten horen de marketingboodschap en denken 'ik wil naar de cloud'. Ze denken dat de cloud de oplossing voor alles is. Wij laten de klant zien dat de cloud inderdaad mooie dingen te bieden heeft, maar gaan wel uit van het principe cloud, daar waar het kan", zegt Van den Berg.  

PQR benadert de ICT-infrastructuur van de klant vanuit het principe 'build, connect en extend'. “Wij onderzoeken samen met de klant hoe het lokale datacenter zich kan ontwikkelen naar een private cloud (build) en op welke vlakken de public cloud een oplossing kan bieden (connect). We kijken hoe de eigen infrastructuur van de klant uitgebreid kan worden met een clouddienst. De manier waarop je die private cloud, public cloud en on premises systemen combineert en aan elkaar knoopt, dat is het deel 'extend', zegt Van den Berg. PQR geeft als cloud integrator invulling aan het ontwerpen en de bouw van cloud infrastructuren. “Met onze lifecycle- en managed services kunnen we organisaties aansluitend van dienst zijn nadat de infrastructuur is opgeleverd.”

Ontzorgen met clouddiensten

“Organisaties zien legio mogelijkheden van de cloud. Sommigen zijn er, voor een deel van hun infrastructuur, al mee aan de slag”, vertelt Van den Berg. “Een groot aantal vraagt zich echter nog af waar ze de cloud kunnen inzetten zodat ze naar dat deel van de ICT-infrastructuur niet meer om hoeven te kijken. Binnen nu en 5 jaar zullen clouddiensten voor elke organisatie belangrijker worden, omdat het organisaties kan ontzorgen."

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat klanten soms heel specifieke applicaties hebben die nog niet klaar zijn om naar de cloud verplaatst te worden. "Dan moet je je afvragen of dat wel zo interessant is. Niet alle applicaties zijn even geschikt om in de cloud te draaien", aldus de solutions architect. "Bovendien heb je als bedrijf vaak al een stuk historie in je datacenter en dus is het niet realistisch om te zeggen dat je ineens alles naar de cloud verhuist. Het hybride cloudmodel heeft daarom in onze visie dé toekomst."

Disaster recovery in de cloud

De cloud wordt ook regelmatig ingezet als uitvalslocatie. "Wij krijgen bij PQR steeds meer vragen over disaster recovery want dat is best complex om zelf te doen, aangezien je een uitwijkdatacenter moet inrichten en onderhouden", vertelt Van den Berg. "Heb je dit eenmaal goed staan, dan maakt het het leven wel een stuk gemakkelijker. Dan zit je alleen vast aan het abonnement voor de dienst die wordt aangeboden. Wij kunnen organisaties adviseren en helpen om die stap te maken."

Automation

Van den Berg is in zijn werk veelvuldig bezig met automation en orchestration. Dat is het automatiseren van repeterende IT-taken zodat deze niet meer handmatig hoeven te worden uitgevoerd. Dat kan vanuit een soort selfservice portal waar de klant zelf kan kiezen wat hij gedaan wil krijgen. Daarmee biedt de organisatie eigenlijk functionaliteit die normaal van grote cloudproviders komt.

"Met zo’n selfservice portal kunnen bedrijven kant-en-klare virtuele machines kiezen en uitrollen. Dat proces, het aanvragen van zo’n server, het uitrollen daarvan en eventueel het installeren van applicaties, hebben we al bij diverse grotere overheidsinstellingen en commerciële organisaties geautomatiseerd." PQR ziet de vraag naar dergelijke diensten toenemen.

Andere rol voor de IT

De ontwikkeling naar de cloud heeft uiteraard ook gevolgen voor de rol en de taken van de CIO en de IT-organisatie. IT wordt steeds belangrijker en er is steeds meer mogelijk. Daardoor wordt het tegelijkertijd ook complexer. De combinatie van on-premises en cloud moet je als IT-organisatie gaan regelen. "De IT-afdeling krijgt een meer coördinerende functie voor diensten die uit de (public) cloud worden afgenomen. Doordat organisaties eigen spullen gebruiken, én ook diensten afnemen, is de IT-afdeling minder bezig met techniek. Ze wordt een soort service broker", zegt Van den Berg.

Tegelijkertijd krijgt de CIO de verantwoordelijkheid over meerdere service level agreements (SLA's) van diensten waar gebruik van wordt gemaakt. Hoe de infrastructuur werkt, wordt steeds minder belangrijk, voorspelt Van den Berg. Het moet er gewoon zijn en het doen. "Medewerkers moeten gebruik kunnen maken van de diensten en applicaties die ze erop willen draaien. ICT dient altijd binnen bereik te zijn."      

Van den Berg maakt een mooie vergelijking om de coördinerende rol van IT te illustreren. "In een fabriek staan mensen ook niet meer zelf producten in elkaar te schroeven, ze beheren de lopende band of de productielijn en kijken toe hoe het product in elkaar wordt gezet. Dit geldt ook voor de IT-organisatie, die de workflow moet gaan beheren waar acties worden uitgevoerd."  

De competenties die de IT-organisatie nodig heeft, bestaan daarom niet meer zozeer uit het beheer van componenten, zij dienen juist de totale workflow te overzien, inzicht te hebben in verschillende silo´s waarmee ze te maken krijgen en dát samenbrengen in een geautomatiseerde workflow. Dat vergt een andere manier van werken.

Goed implementeren

Het is voor veel organisaties complex om een goede keuze te maken uit de diensten, hardware en software die gebruikt zullen gaan worden. Die kennis is niet altijd in huis. "Wij kijken wat een organisatie wil hebben of nodig heeft en bedenken daarvoor samen een oplossing. Dat is belangrijk, want je hebt niet alleen meer genoeg aan een product, je moet ook de kennis hebben om het goed te implementeren en om de juiste keuzes te maken", besluit Van den Berg.

Woorden: ca. 1000