Brabant in trek bij buitenlandse bedrijven
31-01-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Brabant in trek bij buitenlandse bedrijven

In Brabant is in 2015 een recordaantal nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan door investeringen van buitenlandse bedrijven. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) begeleidde in 2015 dertig bedrijven bij hun investeringen in Brabant. Dit vertaalde zich in 1756 banen. De bedrijven investeerden bijna 118 miljoen euro.

Deze cijfers maakt de BOM vandaag bekend. Grote blikvangers in het jaar 2015 zijn de komst van het hoofdkantoor van Shimano, de Japanse producent van fietscomponenten en het Europese logistieke centrum van de telecomgigant Huawei. Met ook de komst van verpakkingsbedrijf Inmark in Raamsdonkveer en aardappelverwerker Lamb-Weston Meijer naar Breda raken de investeringen in verschillende sectoren en branches. De buitenlandse bedrijven dragen daarmee bij aan een duurzame versteviging en groei van de hele Brabantse economie.

Uitbreiding van bestaande bedrijven
De BOM was het afgelopen jaar ook betrokken bij belangrijke investeringen van reeds in Brabant gevestigde buitenlandse bedrijven. Zo vergrootte de Amerikaanse modeketen Forever 21 haar Europese distributiecapaciteit in Bergen op Zoom en opende Tesla een nieuwe assemblagefaciliteit voor elektrische auto’s in Tilburg.

Voor de toekomst zijn belangrijke ontwikkelingen waarneembaar. Zo speelt de logistieke sector een belangrijke rol in Brabant. We zien in deze sector bovengemiddelde aandacht vanuit Fashion, Life Sciences en High Tech. De ligging van Brabant binnen Europa is bijzonder gunstig, met snelle verbindingen via weg, water en spoor tussen de grote havens en de rest van Europa.

Buitenlandse investeringen lopen terug
Er is in West-Europa al jaren sprake van een teruglopende instroom van buitenlandse investeringen. Nederland en Brabant weten tot nu toe hun positie te behouden. Aandachtspunt zowel nationaal als regionaal, is de aanwezigheid van hoogwaardig logistiek vastgoed en de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. De aanwezigheid van researchers maar ook engineers, productie en logistieke medewerkers zijn cruciaal om aan de vraag te voldoen van buitenlandse bedrijven.

Brabant kent naast de projecten waar de BOM actief bij betrokken is geweest, ook nog andere buitenlandse investeringen zoals de komst van Primark in Roosendaal, Menlo Logistics in Eindhoven en de uitbreiding van Mars in Veghel. Ook waren er bijzondere strategische overnames: AstraZeneca (UK) nam Acerta Pharma over (de grootste overname in Nederland ooit op farmaceutisch gebied), Assembléon werd overgenomen door K&S (Singapore) en Fokker Landing Gear door GKN (UK).

Vooruitzichten voor 2016
De vooruitzichten voor 2016 voor foreign investments in Brabant zien er gunstig uit. Vanuit een goed gevulde projectenportefeuille (ongeveer 300 projecten), ziet de BOM voor 2016 de grootste dynamiek vanuit Verenigde Staten en Azië, in de sectoren logistiek, high tech, life sciences en agrifood. Met een ervaren team en een steeds sterkere samenwerking met regionale partners, zoals Rewin, Brainport, gemeentes en campussen, hoopt de BOM in 2016 de positieve lijn voort te zetten.

Terug naar nieuws overzicht