Redactie - 27 januari 2016

Grondlegger van Artifical Intelligence Marvin Minsky overleden

Marvin Lee Minsky, specialist in artificial intelligence , is overleden. Minsky (New York, 9 augustus 1927 - Boston, 24 januari 2016) was een Amerikaanse wetenschapper op het gebied van de kunstmatige intelligentie, medeoprichter van het AI Laboratory van MIT en auteur van verschillende werken op het gebied van de kunstmatige intelligentie en de filosofie.

Hij werd geboren en getogen in New York, waar hij naar school ging aan de Fieldston School en de Bronx High School of Science. Daarna ging hij naar de Phillips Academy in Andover te Massachusetts. In de periode 1944-45 deed hij dienst in de Amerikaanse marine. In 1950 studeerde hij af van Harvard als Bachelor in de wiskunde; in 1954 promoveerde hij op hetzelfde onderwerp te Princeton. Sinds 1958 is hij werkzaam bij het MIT, en tegenwoordig is hij ook Toshiba Professor of Media, Arts and Sciences. Bij MIT is hij hoogleraar en bezet hij leerstoelen in de informatica en de elektrotechniek.

Minsky wordt als uitvinder genoemd in verschillende octrooien, onder meer op het eerste grafische display dat op het hoofd gedragen wordt (uit 1963), op de Confocale laserfluorescentiemicroscopie (een voorloper van de tegenwoordig bekende confocale laserscanmicroscoop) en -- samen met Seymour Papert, op de eerste "schildpad" van de Programmeertaal Logo. In 1951 bouwde Minsky ook SNARC, het eerste neurale netwerk dat zelflerend was door willekeurige bekabeling.

Minsky is tijdens zijn loopbaan vaak geëerd. Hij is lid van de U.S. National Academy of Engineering en van de National Academy of Sciences. In 1969 won hij de Turing Award, in1990 de Japan Prize en in 2001 ontving hij de Benjamin Franklin Medaille.

Samen met Papert schreef hij het boek Perceptrons, dat een standaardwerk werd in de analyse van kunstmatige, neurtale netwerken. De kritiek van dit werk op het weinig fundamentele onderzoek op het vakgebied wordt verantwoordelijk gehouden voor het tijdelijk bijna geheel verdwijnen van neurale netwerken uit het wetenschappelijk onderzoek in de jaren 1970.

Minsky was adviseur-expert voor de film 2001: A Space OdysseyTijdens de opnames kwam Minsky bijna om het leven door een ongeluk op de set.

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024